„Senelė mirė“. 5 frazės, nuo kurių prasidėjo karai ir perversmai

Kaip skambėjo signalai pradėti Antrąjį pasaulinį karą 1939-aisiais ar Perl Harboro ataką 1941-aisiais, karinį perversmą Čilėje 1973-iaisiais ar karinius veiksmus Ispanijoje 1936-aisiais?

1941 m. gruodžio 2 d. Japonijos jungtinio laivyno vadas admirolas I.Jamomotas perdavė kodinę frazę: „Kopkite į Niitakajamą“. Ji reiškė įsakymą smogiamajam junginiui pulti Perl Harborą.
1941 m. gruodžio 2 d. Japonijos jungtinio laivyno vadas admirolas I.Jamomotas perdavė kodinę frazę: „Kopkite į Niitakajamą“. Ji reiškė įsakymą smogiamajam junginiui pulti Perl Harborą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 9:02 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:41 PM

Beveik visos didelio masto operacijos, susijusios su jėgos struktūrų panaudojimu, prasideda nuo kodinio signalo, reiškiančio komandą pradėti veiksmus pagal iš anksto suderintą planą. Tai gali būti ir vienas žodis, ir visa frazė, perduota per radiją ar telefonu. Frazė paprastai neturi tiesioginio ryšio su būsimais įvykiais.

Siūlome jūsų dėmesiui penkias kodines frazes, nuo kurių XX a. prasidėjo kariniai konfliktai ir valstybės perversmai.

„Virš Ispanijos giedras dangus“

1936 metų liepos 18-ąją radijos stotis, esanti Ispanijai priklausančioje Šiaurės Afrikos teritorijoje, perdavė kodinę frazę: „Virš Ispanijos giedras dangus.“ Šis kodas reiškė komandą pradėti sukilimą prieš Ispanijos vyriausybę. Jis prasidėjo Afrikoje, po to persimetė į pagrindinę šalies teritoriją.

Iki liepos 19-osios vidudienio prie sukilimo prisidėjo 80 proc. šalies kariškių ir 35 iš 50 provincijų centrų jau buvo sukilėlių rankose. Vis dėlto vyriausybei pavyko suorganizuoti pasipriešinimą. Prasidėjo Ispanijos pilietinis karas, trukęs beveik trejus metus ir pasibaigęs generolo Francisco Franco diktatūra.

Beje, dalis istorikų mano, kad iš tiesų nebuvo bendro signalo imtis veiksmų ir sukilimą pradėjo kelios sąmokslininkų grupės, veikusios savarankiškai.

„Senelė mirė“

1939 metų rugpjūtį Trečiojo reicho specialiosios tarnybos baigė rengti operaciją „Konservai“, numatančią provokacijas, kurios duotų pretekstą užpulti Lenkiją.

SS bendradarbiai, persirengę lenkų karine uniforma, turėjo užimti radijo stotį pasienio mieste Gleivice (dabar Lenkijos teritorijoje esanti Glivicė) ir perduoti į eterį antivokišką pareiškimą lenkų kalba, taip pat inscenizuoti Vokietijos pasienio posto užpuolimą Hochlindeno kaime. „Antpuolio metu žuvusiųjų“ vaidmuo teko koncentracijos stovyklų kaliniams, numarintiems injekcijomis ir atgabentiems į įvykio vietą. SS žargonu jie vadinti „konservais“, iš čia ir operacijos pavadinimas.

Atsakingu už radijo stoties Gleivice užpuolimą buvo paskirtas SS šturmbanfiureris Alfredas Naujocksas. Jo grupė nuo rugpjūčio 10-osios Gleivice laukė signalo.

1939 metų rugpjūčio 31 dieną 16 valandą A.Naujockso viešbučio kambaryje suskambo telefonas. Pakėlęs ragelį jis išgirdo: „Skubiai perskambinkite!“ A.Naujocksas surinko jam žinomą numerį ir tuoj pat išgirdo frazę: „Senelė mirė!“ Šis kodas reiškė komandą pradėti operaciją.

Gleivico radijo stotis užpulta tiksliai pagal planą, tačiau informaciją apie rengiamą provokaciją iš anksto sužinojo britų specialiosios tarnybos. Adolfui Hitleriui nepavyko pavaizduoti Lenkijos konflikto kaltininke, tačiau tai nesutrukdė jam užpulti šios šalies. Taip prasidėjo Antrasis pasaulinis karas.

„Dortmundas“

1940 metų gruodžio 18-ąją A.Hitleris pasirašė vermachto vyriausiosios karinės vadovybės direktyvą Nr.21, gavusią „Barbarosos plano“ pavadinimą. Šia direktyva patvirtintas žaibo karo prieš SSRS planas.

Įsiveržti į SSRS 1941 metų birželį vokiečių karinė vadovybė suformavo keturias armijų grupes, kurioms priklausė 157 divizijos ir 12 brigadų. Galutinė operacijos data patvirtinta 1941 metų balandžio 30 dieną. Dėl komplikacijų Balkanuose vokiečių vadovybė „Barbarosos plano“ pradžią perkėlė iš 1941 metų gegužės 15-osios į birželio 22-ąją.

Birželio 21 dieną 13 valandą Vokietijos ir SSRS pasienyje sutelktos vokiečių pajėgos turėjo gauti vieną iš dviejų kodinių signalų – „Altona“ arba „Dortmundas“.

Signalas „Altona“ reiškė, kad operacija atšaukiama. Tačiau birželio 21-ąją vokiečių pajėgos gavo signalą „Dortmundas“, kuris reiškė komandą pradėti puolimą. Auštant birželio 22-ajai hitlerininkai įsiveržė į SSRS teritoriją, prasidėjo vadinamasis Didysis tėvynės karas.

„Kopkite į Niitakajamą“

1941 metų pradžioje Japonijos karinė vadovybė pradėjo rengti planą, kurio tikslas – neutralizuoti JAV Ramiojo vandenyno laivyną ir užsitikrinti saugų kelią į „Pietų išteklių rajoną“ (japoniškas terminas Nyderlandų Ost Indijai ir apskritai Pietryčių Azijai apibūdinti). Planas numatė sutriuškinti pagrindines amerikiečių laivyno pajėgas jo bazėje Perl Harbore Havajų salose.

Pagrindinis japonų operacijos taikinys buvo lėktuvnešių junginys su 414 lėktuvų, tarp jų – naikintuvų, torpedinių ir pikiruojamųjų bombonešių.

1941 metų gruodžio 2-ąją Japonijos jungtinio laivyno vadas generolas Isoroku Jamamotas perdavė kodinę frazę: „Kopkite į Niitakajamą.“ Ji reiškė įsakymą smogiamajam junginiui užpulti Perl Harborą.

1941 metų gruodžio 7-ąją japonų lėktuvai atakavo amerikiečių laivus. Per puolimą nuskandinti 4 linijiniai laivai, 2 eskadriniai minininkai, 1 minavimo laivas. Dar 4 linijiniai laivai, 3 lengvieji kreiseriai ir 1 eskadrinis minininkas pažeisti. Amerikiečių aviacijos nuostoliai – 188 sunaikinti lėktuvai, 159 – smarkiai apgadinti. Žuvo 2403 amerikiečiai, 1178 sužeisti.

Vis dėlto pagrindinė užduotis neįvykdyta – sunaikinti viso JAV Ramiojo vandenyno laivyno nepavyko, o lėktuvnešiai – jūrų laivyno galios garantas – dar prieš tai buvo išplaukę iš Perl Harboro ir visi išliko. Po šios atakos Jungtinės Amerikos Valstijos įsitraukė į Antrąjį pasaulinį karą.

„Santjage lyja“

1973 metų rugsėjo 11-ąją Čilės radijo stočių eteryje nuskambėjo frazė „Santjage lyja“. Ji neturėjo nieko bendra su orais – tai buvo kodas pradėti prezidento socialisto Salvadoro Allende nuvertimo operaciją. Armijos padaliniai įsiveržė į strateginius objektus Čilės sostinėje Santjage.

Vyriausybę palaikančios radijo stotys buvo užimtos ir nutildytos. Radijo stoties „Magallanes“, perdavusios paskutinį prezidento S.Allende kreipimąsi, darbuotojai sušaudyti. Po to kariuomenė pradėjo prezidento rūmų „La Moneda“ ataką, kurioje dalyvavo tankai ir aviacija.

14 valandą 30 minučių pastatas buvo užgrobtas, o prezidentas S.Allende, atsisakęs paklusti pučistų reikalavimams, nusišovė savo darbo kabinete.

Šalyje įvesta generolo Augusto Pinocheto karinė diktatūra, išsilaikiusi valdžioje beveik dvi dešimtis metų.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.