Vilkaviškio žydų gyvenimas – dingusi, tačiau nepamiršta istorija

Į pastarąją šalį knygų siuntinys nukeliavo diplomatiniu paštu.

Vilkaviškiečio istoriko bei muziejininko A.Žilinsko apybraižų knyga „Dingusios tautos pėdsakais“ buvo išversta į anglų kalbą. Knyga nudžiugino įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenančius žydus, turinčių sąsajų su Vilkaviškiu.
Vilkaviškiečio istoriko bei muziejininko A.Žilinsko apybraižų knyga „Dingusios tautos pėdsakais“ buvo išversta į anglų kalbą. Knyga nudžiugino įvairiuose pasaulio kampeliuose gyvenančius žydus, turinčių sąsajų su Vilkaviškiu.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2016-12-30 16:14, atnaujinta 2018-02-09 20:07

Į anglų kalbą išverstos knygos siunčiamos į Jungtines Amerikos Valstijas, Pietų Afrikos Respubliką, Australiją, Kanadą, Izraelį.

Į pastarąją šalį knygų siuntinys nukeliavo diplomatiniu paštu.

Sausio mėnesį Izraelyje vyks A.Žilinsko knygos „Dingusios tautos pėdsakais“ pristatymas. Į jį vyks leidinio redaktorius Algis Vaškevičius bei Marijampolės leidyklos „Piko valanda“ vadovas Arūnas Reinikis.

Knygos anglų kalba, ko gero, laukia toks pat likimas kaip ir leidinio lietuviškai, – ji sulaukė ne tik žydų, bet ir lietuvių susidomėjimo.

Už šių metų rudenį anglų kalba 500 egzempliorių tiražu išleistą knygą apie Vilkaviškio žydų kultūrinį paveldą A.Žilinskas yra dėkingas Izraelyje gyvenančiam Ralphui Salingeriui.

Jis socialiniuose tinkluose paskelbė apie vertingą lietuvišką leidinį, kurį reikėtų pristatyti ir angliškai kalbantiems tautiečiams.

Žydų bendruomenė surinko 5 tūkst. eurų. Knygą ir lietuvių, ir anglų kalbomis spausdino Marijampolės leidykla „Piko valanda“.

Dažnai Sūduvos krašte besilankantis, Vilkaviškio žydų istoriją tyrinėjantis R.Salingeris, kurio giminės šaknys yra Vilkaviškyje bei Pilviškiuose, A.Žilinsko apybraižų knygą įvertino labai palankiai.

„Istoriniai pasakojimai, primenantys žydų tradicijas ir papročius, kaip juos matė kaimynai lietuviai, yra pilni pagarbos Vilkaviškį kūrusiai žydų tautai. Tai – pats didžiausias šios knygos privalumas“, – teigė R.Salingeris.

Žydai Vilkaviškyje įsikūrė XVI amžiuje, o tarpukariu jie sudarė apie 62 proc. Vilkaviškio gyventojų.

Visa žydų bendruomenė šiame mieste buvo išžudyta 1941 metų liepos – rugsėjo mėnesiais.

Istorikas A.Žilinskas prisipažino, jog išsamiau domėtis Vilkaviškio žydų istorija jį paskatino prieš dešimt metų įvykęs pirmasis R.Salingerio vizitas.

„Su Ralpho pagalba atsiskleidė daug įdomių faktų, viena po kitos gimė apybraižos. Apsilankiau Izraelyje, susitikau su Vilkaviškio žydų bendruomenės palikuoniais. Jų, turinčių sąsajų su Vilkaviškiu, yra per 400“, – pasakojo A.Žilinskas.

Į apybraižas buvo sudėta ne viena istorija, išgirsta Izraelyje.

Bene labiausiai A.Žilinską sujaudino apsilankymas pas 92 metų Sibiro tremtinį Šmariju Pustapetskį.

„Žvalus buvęs vilkaviškietis pasitiko su duona ir druska. Gražia švaria lietuviška kalba pasisveikinęs ištiesė Lietuvos Respublikos pasą: „Žiūrėk, po 60 metų man grąžino Lietuvos pilietybę. Aš didžiuojuosi, kad esu Lietuvos pilietis“, – tada džiaugėsi jis.

Š.Pustapetskis papasakojo apie Rešiotų lagerį, kuriame sutiko daug Lietuvos inteligentų, žymių politikų.

Jis matė, kaip buvęs Lietuvos prezidentas Aleksandras Stulginskis, priėjęs prie šuns būdos, iš jo indo graibstė maisto likučius“, – prisiminė A.Žilinskas susitikimą su Š.Pustapetskiu.

Knygoje yra pasakojimų apie lietuvius, gelbėjusius Vilkaviškio žydus, daug informacijos apie pačių žydų gyvenimą Vilkaviškyje iki tragiškos 1941 m. vasaros bei savo šaknų paieškas šiais laikais, apie šio krašto žydų kilmės menininkus.

Knygoje gausu istorinių nuotraukų, kuriomis noriai pasidalijo Vilkaviškio žydų bendruomenės palikuoniai.

A.Žilinskas teigė, jog apie knygą „Dingusios tautos pėdsakais“ sulaukia daug atsiliepimų ne tik iš žydų tautos atstovų.

„Mane kartais Vilkaviškyje gatvėje sustabdo žmonės ir išsako savo įspūdžius. Dažnas teigia, jog bemaž nieko nežinojo apie žydų gyvenimą Vilkaviškyje“, – sakė A.Žilinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.