Mirė fotografas Davidas Rubingeris, padaręs svarbiausią šešių dienų karo nuotrauką

Mirė Izraelio fotografas Davidas Rubingeris, kurio nuotrauka su užfiksuotais prie Raudų sienos Izraelio parašiutininkais tapo pagrindine 1967 m. šešių dienų karo iliustracija. Apie tai pranešė „The Guardian“. D.Rubingeriui buvo 92 metai.

D.Rubingerio nuotraukose atsispindi Izraelio istorija, visi pagrindiniai karai, taip pat pagrindinių valstybės politinių veikėjų asmeninis gyvenimas.<br>„Reuters“ nuotr.
D.Rubingerio nuotraukose atsispindi Izraelio istorija, visi pagrindiniai karai, taip pat pagrindinių valstybės politinių veikėjų asmeninis gyvenimas.<br>„Reuters“ nuotr.
Parašiutininkai prie ką tik atsikovotos Raudų sienos.<br>D.Rubingerio nuotr.
Parašiutininkai prie ką tik atsikovotos Raudų sienos.<br>D.Rubingerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 6:59 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:43 PM

D.Rubingerio nuotraukose atsispindi Izraelio istorija, visi pagrindiniai karai, taip pat pagrindinių valstybės politinių veikėjų asmeninis gyvenimas. D.Rubingeris buvo žurnalo „Time“ fotožurnalistas ir reporteris.

Apie savo garsiausią nuotrauką „Parašiutininkai prie Raudų sienos“ fotografas sakė, kad tai nelabai geras kadras. Tačiau kaip tik jis jam pelnė pasaulinę šlovę.

Šešių dienų karas Artimuosiuose Rytuose truko nuo 1967 m. birželio 5 iki 10 dienos. Jame dalyvavo Izraelis iš vienos pusės ir Egiptas, Sirija, Jordanija – iš kitos. Izraelis per šešias dienas pasiekė pergalę prieš arabų armijas, užėmė Sinajaus pusiasalį, Golano aukštumas, Gazos ruožą, Vakarų krantą ir Rytų Jeruzalę. D.Rubingerio nuotrauka padaryta paskutinę karo dieną.

Po šios pergalės, kai Raudų siena perėjo į izraeliečių kontrolę, penktasis Izraelio premjeras  Yitzhakas Rabinas, rašė: „Vienas įspūdingiausių momentų šešių dienų kare, kuris simbolizavo didžiulę pergalę, buvo tuomet, kai pirmieji parašiutininkai, vadovaujami IGP vado Guro, pasiekė sienos akmenis ir pajuto šios vietos jausmus ir emocijas. Niekada nebuvo ir niekada nebus kitos tokios akimirkos, kaip ši. Šio įvykio iš anksto niekas neorganizavo ir niekas tam nebuvo pasiruošęs, tai buvo kaip Dievo apvaizdos įsikišimas: garsiai verkiantys kariai dėl pakeliui žuvusių draugų, kadiš maldos žodžius po 19 metų tylos išgirdusi Raudų siena, gedulo ašaros, džiaugsmo šūksniai ir „Hatikvah“ giesmė.“

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.