Raudonuoja iš gėdos dėl Akmens amžiaus laikus menančio piliakalnio

Kauniečiai noriai lankytų Veršvų piliakalnį ir kviestųsi svečių, nes nuo jo atsiveria puikūs vaizdai. Tačiau piliakalnis jau ne vienus metus stūkso apleistas. Savivaldybės atstovai teigė, kad taip bus nebeilgai.

Nuo Veršvų piliakalnio atsiveria gražūs Lampėdžio ir Marvelės vaizdai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo Veršvų piliakalnio atsiveria gražūs Lampėdžio ir Marvelės vaizdai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2017, 11:14 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:10 PM

2017 metai paskelbti Piliakalnių metais. Tačiau vieno Kaune esančio – Veršvų – piliakalnio situacija ypač apgailėtina.

Išskirtinę vietą branginantys kauniečiai siekia, kad jis būtų prižiūrimas deramiau ir taptų patrauklus lankytojams. Tačiau iki šiol nebuvo aišku, kas piliakalniu turi rūpintis.

Miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas sakė, kad netrukus bus pradėta rūpintis ne tik Veršvų, bet ir Eigulių bei Jiesios piliakalniais.

Įsiropšti į viršūnę nepatogu

Veršvų piliakalnis yra Vilijampolės ir Šilainių gyvenamųjų rajonų teritorijoje. Mokslininkai yra nustatę, kad jis mena akmens amžiaus laikus. Piliakalnis paskelbtas Lietuvos Respublikos kultūros paminklu.

Tačiau piliakalnis pažymėtas sunkiai įskaitomu, aptrupėjusiu ženklu. Daugiau informacijos apie jį nepateikta.

Kilti į piliakalnį ar leistis labai nepatogu, o vietomis net pavojinga. Šlaitai kai kur labai statūs, o laiptų nėra. Piliakalnis gana tankiai apžėlęs menkaverčiais krūmais. Ant jo šlaitų vešantys medžiai kai kur pasvirę ir nuvirtę.

Ant piliakalnio yra aukuras, tačiau greta jo nematyti nė vieno suolo. Todėl ilgiau pasigrožėti atsiveriančiais Lampėdžio ežero, Vilijampolės, Marvelės vaizdais nepatogu.

Šis piliakalnis turi gerbėjų. Juo nori rūpintis etninio paveldo bendruomenė „Kauno Veršva“ ir aktyvūs kauniečiai.

Reikia įrengti bent laiptus

Šios bendruomenės pirmininkė ir Veršvų seniūnaitė Stasė Mickutė tvirtino, jog norint, kad piliakalnis neirtų, būtina iškirsti ant jo augančius menkaverčius krūmus ir medžius.

Taip pat svarbu įrengti informacinį stendą su piliakalnio istorija. Kad vietovė būtų patrauklesnė, reikia ir laiptų, suolų, stalų, elektros įvado, sanitarinių mazgų.

„Būtina sutvarkyti ir greta piliakalnio esantį alkakalnį. Sujungus jį su pačiu piliakalniu ši vieta taptų labai patraukli. Čia būtų galima švęsti įvairias šventes“, – pasakojo S.Mickutė.

Finansavimą nutraukė

Kaunietė teigė, kad Aplinkos ministerija buvo patvirtinusi planą 2012–2021 metais įrengti Veršvų piliakalnio bei alkakalnio apžvalgos aikšteles. Jas sujungti pažintiniu apžvalginiu pėsčiųjų taku.

Taip pat įrengti poilsiui skirtą parką ir sutvarkyti piliakalnio prieigas, kad į jį būtų patogiau patekti.

„Tačiau projektas liko neįgyvendintas. Finansavimas buvo nutrauktas. Todėl Veršvų piliakalnis yra apleistas ir į tai gėda žiūrėti. Net neaišku, kam ši teritorija priklauso“, – teigė S.Mickutė.

Kaunietė nuo 2014 metų miesto valdžios prašė, kad imtųsi atsakomybės už Veršvų piliakalnį, bet iki šiol niekas nepasikeitė.

Pirmiausia reikia perimti žemę

Saulius Rimas

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas

„Kauno miesto teritorijoje esančių piliakalnių situacija iki šiol buvo sudėtinga. Oficialiai jie yra valstybinėje žemėje. Todėl miesto atstovai neturėjo teisės tose vietovėse atlikti jokių statybos darbų.

Šiuo metu savivaldybė ir Nacionalinė žemės tarnyba rengia dokumentus, kad piliakalniai atsidurtų savivaldybės žinioje.

Tuo pat metu vyksta projektavimo darbai, kad Veršvų, Eigulių ir Jiesios (geriau žinomo kaip Napoleono kalnas) piliakalniuose būtų galima įrengti laiptus, pašalinti menkaverčius želdinius.

Manau, kad minėtų piliakalnių tvarkymo darbai turėtų prasidėti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.