Leniną išvežė į Grūto parką. O kur dėti „Revoliuciją“, „Taiką“ ir „Darbą“?

Vyresni kauniečiai dar prisimena, kad Vienybės aikštėje sovietmečiu stovėjo Lenino skulptūra. Ji seniai iškeliavo į Grūto parką. Greta pastatytos stelos liko. Koks bus jų likimas po aikštės pertvarkos?

Dar neaišku, koks bus Vienybės aikštėje esančių stelų likimas ją rekonstravus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Dar neaišku, koks bus Vienybės aikštėje esančių stelų likimas ją rekonstravus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Aug 7, 2017, 10:47 AM

Liepos pabaigoje buvo pradėti Vienybės aikštės rekonstrukcijos pasiruošimo darbai. Aikštė buvo aptverta.

Į būsimos pertvarkos teritoriją pateko ir trys dar sovietmečiu aikštėje pastatytos stelos. Tai garsių skulptorių Roberto Antinio, Kazio Švažo ir Juozo Kėdainio kūriniai „Revoliucija“, „Taika“, „Darbas“. Stelos nėra saugomos paminklosaugininkų, todėl visuomenėje iš karto kilo diskusija, koks bus jų likimas.

Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą kuria architektas Rimantas Giedraitis. Kaunietis sakė, kad jis taip pat jau sulaukė įvairių siūlymų ir pasvarstymų, ką daryti su 1972 metais pastatytomis stelomis.

„Pasiūlymai labai įvairūs. Vieni jas siūlo iškelti, kiti – palikti. Šie meno kūriniai yra miesto nuosavybė, todėl kaip su jais pasielgti, mes patys vieni negalime spręsti“, – sakė architektas.

R.Giedraitis sakė, jog kuria projektą, kuriame aikštės paviršius suplanuotas taip, kad stelos gali ir likti, ir būti nukeltos.

„Rugpjūčio antroje pusėje Vienybės aikštės rekonstrukcijos projektą pristatysime visuomenei. Tada lauksime pastabų ir pasiūlymų. Drauge su kitais architektais, skulptoriais, paveldosaugininkais, savivaldybės atstovais juos svarstysime ir į dėmesio vertus pasiūlymus atsižvelgsime“, – sakė architektas.

R.Giedraitis teigė, kad skubotų sprendimų dėl granitinių stelų nebūtina priimti, tam dar yra maždaug metai laiko.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas pranešė, kad netrukus stelos bus išmontuotos. Kol bus priimtas spendimas, ką su jomis daryti, stelos gulės įmonės „Kauno švara“ arba S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.