Proga prisiminti štetlus – Lietuvos miestelius, kurie kvepėjo beigeliais

Rugsėjo 1-5 dienomis kviečiame dalyvauti visoje Lietuvoje vyksiančiuose Europos žydų kultūros dienų renginiuose. Keturioliktą kartą vyksiančių Europos žydų kultūros dienų tema šiemet ─ „Diaspora ir paveldas. Štetlas“. Pakeliauti laiku po štetlus ragins žydų nekilnojamojo kultūros paveldo pėdsakais vedantys tradiciniai pažintiniai pasivaikščiojimai, paskaitos, konferencijos, parodos, koncertai, videofilmų peržiūros.     

Europos žydų kultūros dienų renginiai. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Europos žydų kultūros dienų renginiai. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Europos žydų kultūros dienų renginiai. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Europos žydų kultūros dienų renginiai. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Europos žydų kultūros dienų plakatas. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Europos žydų kultūros dienų plakatas. <br> Europos žydų kultūros dienų renginiai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 12:43 PM

„Europos žydų kultūros dienų metu pasidairykime po beveik du amžius gausiausios tautinės ir konfesinės mažumos ─ žydų gyventus ir puoselėtus štetlus. Tegul jie primena tikrą ano meto gyvenimą, litvakiško pasaulio darnų įsikomponavimą į Lietuvos miestelius, kurie tuomet ne tik kvepėjo beigeliais, bet ir džiugino savo margumu ir įvairove šiuo metu neretai ištuštėjusias vietoves“, ─ sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Europos žydų kultūros dienos (EŽKD) prasidės rugsėjo 1 d. oficialiu atidarymo renginiu Pakruojyje. Jūsų lauks pažintinis pasivaikščiojimas po buvusį Pakruojo štetlą, Pakruojo sinagogos istorijos, eksterjerų bei interjerų, restauravimo darbų pristatymas bei klezmerių muzikos kolektyvo „Klezmer klangen“ koncertas. Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos rugsėjo 2-3 d. taip pat organizuoja pažintinius pasivaikščiojimus Vilniuje „Žydiškoji Vokiečių gatvės kasdienybė“ ir „Žydų gatvės verslai“.

Vilniaus renginių repertuare ─ ir tarptautinė konferencija-kūrybinės dirbtuvės „Kaip įpaveldinti Vilniaus Didžiosios sinagogos vietą?“, Lietuvos žydų bendruomenės organizuojama vieša paskaita „Lietuvos štetlai“, hebrajų ir jidiš kalbų pamokos, paskaita „Virtualus štetlo pažinimas“, pažintinis pasivaikščiojimas po žydišką Vilnių su Vytautu Toleikiu bei iš tiesų puikūs koncertai.

Šiais metais prasiplės EŽKD geografija, padidės renginių skaičius. Susipažinti su žydų kultūros paveldu ir štetlais šiemet galėsite bent dvidešimt keturiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyksiančiuose 84 renginiuose.

Alytuje jūsų lauks istorinė-pažintinė paskaita apie buvusią Alytaus miesto žydų bendruomenę, edukacinė programa moksleiviams „Gyvenimas Lietuvoje žydų vaikų akimis“ bei videofilmų „Žydų diaspora Lietuvoje“ seansai. Jurbarke rengiamas pažintinis seminaras „Jurbarko žydų gyvenimas ir diaspora štetle“, Kaune ─ renginio „Nuo Kauno iki Žaslių. Žydų štetlo pėdsakais“ atidarymas bei pažintinė ekskursija po Kauną, Žaslius ir Žiežmarius.

Kelmėje bus atidaryta paroda „Žydų gyvenimo pėdsakai Kelmės mieste“, Kėdainiuose vyks pažintis su Kėdainių štetlu ir paskaita „Kasdienis štetlo gyvenimas Lietuvoje“.

Gausybė turiningų Europos žydų kultūros dienos renginių stebins ir Klaipėdoje, Kretingoje, Molėtuose, Pandėlyje, Pasvalyje, Pikeliuose (Mažeikių raj.), Šiauliuose, Šilalėje, Jonavoje, Joniškyje,  Kupiškyje, Darbėnuose (Kretingos raj.), Šeduvoje, Švėkšnoje, Ukmergėje, Zarasuose bei Želvoje (Ukmergės raj.).

Praėjusiais metais aštuoniolikoje Lietuvos miestų ir miestelių įvyko 66 EŽKD renginiai, juose dalyvavo virš 5700 žmonių. 

Žodis „štetl“ prieš apytikriai tūkstantį metų Europoje susiformavusia jidiš kalba reiškia „miestelis“.  Kai 70 m. e. m. buvo sugriauta Jeruzalės šventykla, žydai pasklido po pasaulį, pradėdami naują tautos gyvavimo etapą – gyvenimą diasporoje.

Manoma, kad štetlų ištakos siekia XVIII a. Štetlu galima vienareikšmiškai vadinti tik miestelį, kuriame litvakai sudarydavo iki pusės, o neretai ir daugiau, gyventojų ir kur buvo juntama litvakiškos energijos ir verslumo atmosfera.

Nacių režimas išnaikino didelę dalį Lietuvos miestelių gyventojų, kartu sunaikindamas ir gyvą kasdienę jų kalbą – jidiš. Sovietų režimas  tęsė naikinimą, iš miestelių gatvių tinklo trindamas bent kiek ryškesnius štetlų  pastatus, ištisus jų spiečius. Mūsų pareiga yra sugrąžinti juos gyvenimui, jei ne fiziškai, tai bent atmintyje, vaizduotėje, ženkluose.

Europos žydų kultūros dienų Lietuvoje renginius, kurie yra Europos Tarybos programos „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje“ dalis, Lietuvoje koordinuoja ir organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamas su Žydų kultūros paveldo kelio asociacija, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėmis, Rytų Europos žydų kultūros tyrimų centru, miestų ir rajonų savivaldybėmis, muziejais, kitomis švietimo ir kultūros įstaigomis.

Norinčius išsamiau susipažinti su štetlais Lietuvoje kviečiame skaityti Sandros Petrukonytės tekstą „Štetlai Lietuvoje. Pamiršti diasporos tradicijų liudytojai“. 

Detaliai apie renginius ─ Europos žydų kultūros dienų programoje, kurią rasite ČIA.

Visi Europos žydų kultūros dienų renginiai yra nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu