Skuodas laukia atnaujinto Sapiegų dvaro įkurtuvių

Kai paminime Skuodo vardą, dažniausiai jam prilimpa apibūdinimas nuošalus ar atokus. Skuodas labiausiai nuo Vilniaus nutolęs savivaldybės centras prie pat kaimyninės Latvijos pasienio. Dienų dienas čia gali išgirsti kalbant tik žemaitiškai.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 8:47 AM, atnaujinta Dec 21, 2017, 9:27 PM

Tačiau į šią Žemaitijos tolumą kelius atranda pažintinių kelionių mėgėjai – čia rengiamos ekskursijos, užsuka ir užsienio turistai. Skuodo rajone yra seniausia Lietuvos gyvenvietė – Apuolės piliakalnis, dar 853-aisiais paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Skuode prieš šimtą metų buvo įkurta pirmoji Žemaitijoje gimnazija, veikusi Sapiegų dvaro pastate. Apie jį istoriniuose šaltiniuose tėra išlikusi vos viena frazė: „mūrinis ir šaltas”.

Dabar šiame pastate įsikūręs Skuodo muziejus, pasakojantis visa, kas svarbu skuodiškiams ir jų kraštui, Muziejaus ekspozicijos supažindina su reikšmingais istorijos įvykiais, senaisiais kaimo amatais ir verslais, ir, žinoma, su sporto laimėjimais, žaidžiant motobolą ar ripką. Juk Skuodas – garsus futbolo su motociklais ir liaudies žaidimo ripkos centras. Muziejus taip pat suteikia pastogę krašto tautodailininkų ir profesionalių kūrėjų parodoms, susitikimams su menininkais, įvairioms konferencijoms.

Tačiau šių rūmų įvaizdis nelabai pakito nuo Sapiegos laikų, – „šaltas mūras” seniai laukia kapitalinio remonto. Katilinė nebuvo atnaujinama net nuo … 1941-ųjų, langai – irgi nuo sovietmečio, reikia perkloti medines grindis, kadaise paklotas tiesiog ant žemės, varganai atrodo ir pats fasadas.

Skuodo savivaldybė pasinaudojo galimybe gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Per Centrinę projektų valdymo agentūrą muziejaus remontui bus skiriama 271 tūkst. eurų, dar apie 48 tūkst. eurų prisidės savivaldybė. „Norėjome gauti paramos būtent šiam ir tik šiam objektui. Muziejus labai reikalingas Skuodui”, – pabrėžė rajono savivaldybės ūkio skyriaus vedėja Juzefa Joskaudienė. Ji džiaugėsi, kad suvargęs pastatas pagaliau virs jaukiais kultūros namais.

Pasak muziejaus direktorės Aldonos Ozolienės, bus pertvarkyta ir modernizuota ekspozicijų erdvė. Anksčiau šiame pastate veikė muzikos mokykla, tad dabar parodų salės yra nedidelės, ankštokos. Jau yra parengtas Skuodo muziejaus atnaujinimo techninis projektas. Planuojama, kad iki kitų metų pabaigos pastatas bus renovuotas. „Tai bus didelis įvykis Skuode", – sakė J.Joskaudienė.

ES lėšos pasieks ir kitus šio regiono kultūros židinius – Žemaičių „Alkos" muziejų Telšiuose, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejų, Tauragės krašto muziejų, I.Simonaitytės memorialinį muziejų Priekulėje bei daugelį kitų.

Iš viso Lietuvoje už ES lėšas bus atnaujinti ir pritaikyti specifiniams poreikiams per 100 paveldo ir kultūros objektų 57 šalies savivaldybėse. Dauguma kultūros projektų finansavimo sutarčių pasirašytos su regionais. Jiems teks beveik 199 mln. eurų investicijų iš ES struktūrinių fondų. Tikimasi, kad kultūros paslaugų plėtra, išsaugotas ir visuomenės poreikiams pritaikytas kultūros paveldas paskatins vietos bendruomenes aktyviau dalyvauti įvairiose kultūros veiklose, turiningai leisti laisvalaikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.