Birbynininko staigmena draugams - sveikinimai savo sukurtuose vokuose

Padaryk dovaną pats ir neturėsi dėl ko sukti galvos. Taip sakydamas birbynininkas Antanas Jonušas (77 m.) įvairiomis progomis moka nudžiuginti artimus žmones. Vilnietis yra sukūręs daugiau kaip 400 originalių pašto vokų.

 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Jonušas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A.Jonušas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 A.Jonušas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 A.Jonušas.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2017-12-23 08:50, atnaujinta 2017-12-23 08:52

Kasmet artėjant metų virsmo šventėms birbynininkas stengiasi nustebinti savo draugus, pažįstamus ar giminaičius originaliu sveikinimu, kuris būna įdėtas į jo rankomis sukurtą voką. Šiuos suvenyrinius vokus jis žymi savo parašu ir specialiu ženklu.

Vokų serijos skiriasi ne tik popieriaus spalva ir kokybe. Kai kurios turi ir savo pavadinimus, pavyzdžiui, „Šventės“, „Kalėdos“.

Kitoje voko pusėje būna pažymėta, iš kur paimta iliustracija, kas yra paveikslo autorius, kokio miesto muziejuje jis saugomas. Ant kiekvieno voko sidabriniu ar juodu rašalu yra suraitytas ir birbynininko parašas.

Filatelija susidomėjęs A.Jonušas sakė, kad originalių vokų pasigedo, kai Lietuvoje buvo išleista viena pirmųjų pašto ženklų serija, skirta Baltijos paukščiams.

Apie šventėms skirtus vokus jis susimąstė 1994 metais, kai įsigijo pašto ženklų su Kalėdų motyvais. Tada muzikantas sukūrė dovaną ir sau.

Žinodamas, kad voko vertė kur kas didesnė, jei jame būna pašto antspaudas, jis nuėjo į Vilniaus centrinį paštą ir į pašto dėžutę įmetė naują voką.

Jame nurodė savo adresą, vardą ir pavardę. Gavęs voką vyras apsidžiaugė, kad jis buvo pažymėtas šventiniu antspaudu.

1996 metais vyras sukūrė originalų voką, kuris buvo skirtas Lietuvos prieškaryje išleistiems ženklams, vaizduojantiems prezidentą Antaną Smetoną, Atlanto užkariautojus lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną.

A.Jonušas tikino, kad jam pačiam smagu gauti sveikinimą, įdėtą į suvenyrinį voką. Daugiausia padėkų jis sulaukia iš filatelistų, su kuriais susirašinėja.

A.Jonušo suvenyriniai vokai pasiekė JAV, taip pat įvairias Europos šalis.

Nors daug kam pašto vokai ir ženklai atrodo tarsi atgyvena, vilniečiui jie teikia daug džiaugsmo. Pašto ženklai, antspaudai, atvirukai – svarbi kiekvienos šalies istorijos dalis.

Oficialų pašto ženklų rinkimo terminą sugalvojo prancūzas George’as Herpinas, tačiau šio užsiėmimo šaknys glūdi Didžiojoje Britanijoje.

Ten buvo sukurtas pirmasis pasaulyje pašto ženklas.

1840-ųjų gegužės 6 dieną Didžiosios Britanijos pašto viršininkas Rowlandas Hillas išleido pirmąjį pašto ženklą su karalienės Viktorijos atvaizdu.

Pašto ženklas buvo išspausdintas juodai ir kainavo 1 centą. Dėl šios priežasties jis buvo pavadintas „Penny Black“ (liet. „penny“ – centas, „black“ – juodas).

Jis tapo vienu populiariausių pašto ženklų tuo laikotarpiu.

Netrukus atsirado ir pirmieji kolekcininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.