Kauno valstybinio muzikinio teatro scenos laukia didelės permainos

Devyniolika Kauno apskrities kultūros ir paveldo objektų netrukus sulauks paramos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Viena dosniausių investicijų – apie 4,8 mln. žadama Kauno valstybiniam muzikiniam teatrui, profesionalios lietuvių dramos, operos ir baleto lopšiui. Čia 1905-aisiais pirmąjį lietuvišką vakarą surengė „Dainos“ draugija, parodžiusi A.Vilkutaičio Keturakio „Ameriką pirtyje“, o 1920 m. G.Verdi opera „Traviata“ prasidėjo Lietuvos operos istorija.

 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 2, 2018, 4:04 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:39 AM

Įspūdinga ir paties teatro pastato istorija, siekianti 1892-uosius. Tačiau ne tik dėl to į Kauno muzikinį plūsta publika iš visos Lietuvos. Jo trupė yra pripažinta miuziklo ir operetės žanrų lyderė šalyje, aukštai laikanti šio daug iššūkių artistams keliančio meno kartelę.

Pastarąjį dešimtmetį teatras, sutvarkęs savo fasadą ir vidaus erdves, tapo dar populiaresnis. Tačiau renovuotame teatre, kaip juokauja darbuotojai, naudojama prieštvaninė technologinė įranga –.beveik toną sveriantys scenos objektai kilnojami rankiniu būdu.

„Technikos atžvilgiu gerokai atsiliekame nuo kitų šalies teatrų“, – pripažino Kauno muzikinio teatro direktoriaus pavaduotojas kultūrai ir bendriesiems reikalams Rimantas Lekavičius.

Tikimasi, kad Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijos greitai padės įveikti atotrūkį. Kauno muzikinis teatras jau paskelbė tarptautinį konkursą technologinei įrangai, o paaiškėjus jo nugalėtojui, skelbs ir konkursą statybos darbų projektavimui. „Sumontuosime techniką, kuri veiks greičiau ir tyliau, reikės mažiau žmonių ją aptarnauti spektaklių metu. Tai mums labai svarbu, nes spektaklius rodome beveik kasdien“, – sakė R.Lekavičius.

Papildžius garso ir apšvietimo technikos arsenalą, daugiau galimybių atsivers ir spektaklių kūrėjams. Uždengus orkestro duobę, bus galima įvairiau formuoti ir patogiau išnaudoti scenos erdvę.

Tačiau ar dėl darbų nenukentės teatro sezonas? R.Lekavičiaus teigimu, žiūrovai trukdymų nepajus. „Iki šiol visus remonto darbus atlikdavome vasarą, taip darysime ir toliau. Jei konkursai neįstrigs, dar šį balandį pradėsime išmontuoti senąją scenos įrangą, o rudenį atsinaujinę pradėsime sezoną“, – žadėjo direktoriaus pavaduotojas.

Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos pasieks ir kitus Kauno kultūros židinius – Kauno valstybinį lėlių teatrą, „Girstučio“ kultūros ir sporto centrą, kino teatrą „Romuva“, kultūros centrą „Tautos namai“. Tai leis miestui deramai pasirengti perimti 2022-aisiais Europos kultūros sostinės titulą.

Iki 2018-ųjų pabaigos turėtų būti pasirašytos sutartys su visais kultūros investicijų programos, kuriai skiriama beveik 200 mln. eurų, laimėtojais. Iš Europos Sąjungos struktūrinių paramos bus atnaujinta daugiau šimtas kultūros ir paveldo objektų visose savivaldybėse. Projektų įgyvendinimo darbai turės būti užbaigti iki 2022 metų gruodžio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.