Šiaulių rajone rastas naujas piliakalnis

Šiaulių rajone, Kurtuvėnų regioniniame parke, atrastas naujas piliakalnis.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2018, 6:20 PM, atnaujinta Jan 2, 2018, 6:23 PM

Jis aptiktas tikrinant Kurtuvėnų regioninio parko kalvas, turinčias piliakalnių požymių, pranešė šio regioninio parko direkcija.

Kad Barsukyno kalva gali būti piliakalnis, įtarimų kilo Kurtuvėnų regioninio parko direkcijos vyr. specialistui kraštotvarkininkui Dariui Ramančioniui. Tokias dvejones kėlė aplink kalvą iškasti pylimai, aiškus dirbtinis kalvos formavimas.

Kalvos patikroje dalyvavę archeologai Gintautas Zabiela ir Zenonas Baubonis šias hipotezes patvirtino.

Barsukyno piliakalnį apžiūrėjusių archeologų nuomone, piliakalnis įrengtas dar pirmame mūsų eros tūkstantmetyje.

„Tokie nedideli piliakalniai Lietuvoje nėra labai tyrinėti, todėl dažnai tokių piliakalnių nėra aiški nei funkcija, nei tiksli chronologija. Tačiau jis tikrai gali būti priskiriamas geležies amžiui“, – teigia G. Zabiela.

Barsukyno piliakalnis nedidelis, turi ganėtinai mažą aikštelę, yra apsuptas žmonių suformuotais pylimais.

Anot pranešimo, pylimų ir griovių sistema ryškiausiai matoma ateinant iš rytinės pusės – nuo Pageluvio kaimo. Aukščiausioje ozo vietoje sovietmečiu buvo įrengta apžvalgos aikštelė. Kalvos šlaituose matomos ir karo laikų apkasų liekanos, tad senieji piliakalnio pylimai iš dalies sunaikinti.

Neaišku, ar šalia piliakalnio galėjo būti papėdės gyvenvietė. G. Zabielos teigimu, tam reiktų Barsukyno ežero pakrantėje atlikti archeologinius tyrimus.

Archeologai taip pat pastebėjo, kad už 200–300 metrų nuo Barsukyno piliakalnio yra kita kalva, paaštrintais šlaitais. Ji taip pat gali būti priskiriama piliakalniams.

Barsukyno piliakalnis įrengtas aukščiausioje (158 m) Barsukyno ozo kalvoje. Pasagos formos Barsukyno ozas supa pelkėjantį Barsukyno ežerą, netoliese telkšo Šermukšnyno ir Raudoniuko ežerai.

Archeologas G. Zabiela jau kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą su prašymu suteikti valstybinę apsaugą naujai rastam piliakalniui.

Šiuo metu piliakalnis apaugęs medžiais ir krūmais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.