Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra keis baltą rūbą

„Tai yra stebuklas, šviesi žinia visai Lietuvai“, – taip apie Kultūros ministerijos sprendimą finansuoti Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus rekonstrukciją prieš Kalėdas kalbėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 1:18 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:25 PM

Gautas finansavimas pradžiugino ne tik tikinčiųjų bendruomenę, bet ir visus miestiečius bei miesto svečius. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra ne vieną amžių laikoma Šiaulių miesto simboliu. Į šią šventovę kasdien plūsta būriai parapijiečių, piligrimų ir turistų.

Nušvis katedra ir prieigos

Katedros klebonas Egidijus Venckus sakė, kad sprendimas finansuoti katedros remonto darbus buvo geriausia Kalėdų dovana: „Miestas yra neįsivaizduojamas be šios šventovės. Ir taip buvo per amžius – juk dar 1655 m. bažnyčios rūsiai tapo šiauliečių užuovėja nuo švedų puldinėjimų“.

Iš visų pusių ir iš toli puikiai matomas Renesanso epochos architektūros paminklas Šiaulių svečiams parodo, kur yra miesto centras. jubiliejų.. Vieni eina į šventovę pasimelsti, kiti – pasigėrėti erdvėmis, meno kūriniais, treti suka prie pietinio fasado, ant kurio įrengtas vienu seniausių Lietuvoje tituluojamas saulės laikrodis. 2025-aisiais katedra švęs savo 400 metų

Iš ES fondų ir valstybės biudžeto Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros remontui paskirta 1,2 mln. eurų parama. Už šiuos pinigus bus atlikti archeologiniai ir architektūriniai tyrimai, sutvarkytas šventovės fasadas, apšiltinti pamatai, įrengta lietaus kanalizacijos ir drenažo sistema, atnaujinta šventoriaus danga.

Įrengs ir apžvalgos aikštelę

Specialistai jau pradėjo katedros bokšto apžiūrą – čia planuojama įrengti apžvalgos aikštelę. Iš aukščiausio Šiauliuose 70 metrų aukščio bokšto bus galima pasigėrėti miesto panorama.

Jau pradėti tvarkyti techniniai dokumentai. Tikimasi, kad rudenį darbų imsis statybininkai. Visą projektą planuojama baigti iki 2022 metų.

Paskutini kartą statybininkai čia darbavosi prieš du dešimtmečius, kai šviesaus atminimo popiežiaus Jono Pauliaus II sprendimu buvo įkurta Šiaulių vyskupija. Jai vadovauti paskirto vyskupo E.Bartulio pastangomis buvo sutvarkytos katedros vidaus erdvės, perdažytas pastatas, įrengtas lauko apšvietimas.

„Balta šventovė yra labai gražu, bet jai reikia ir ypatingos priežiūros. Kas dvidešimt metų būtina atnaujinti katedros rūbą“, – sakė katedros klebonas E.Venckus.

Katedra nepalieka abejingų

Miesto širdyje ant kalvos iškilusi katedra yra tapusi vienu didžiausių traukos centrų. Į šventovę kasdien plūsta būriai maldininkų, pasigėrėti Šiaulių simboliu užsuka turistai.

„Be abejonės, mes nekonkuruojame su Kryžių kalnu, bet Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą kasdien tikrai aplanko po 500 žmonių“, – sakė klebonas E.Venckus.

Lankytojų daugėja savaitgaliais ir per miesto šventes. Be to, katedroje vyksta ne vienas religinės ir klasikinės muzikos festivalis, gražia tradicija tapę šventiniai berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ ir Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ koncertai.

.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.