Vytauto Didžiojo statyta Zapyškio bažnyčia po remonto veiks ir žiemą

Lapkričio pabaigoje pradėti Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios remonto darbai nudžiugino ne vieną šios bažnyčios lankytoją. Žmonės nekantriai laukia, kada bus baigti darbai. Jie žada dar aktyviau lankytis įspūdingame architektūros šedevre. Juolab, kad renginiai jame vyks ir žiemą.

 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 12:12 PM

Bene pirmieji Zapyškio bažnyčią prieš ketvirtį amžiaus atrado Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai.

„Dar nebuvo festivalio, kai pradėjome rengti kamerinius koncertus Zapyškio bažnyčioje. Nors ji nebuvo pritaikyta, bet per metus surengdavome po kelis koncertus. Tada pamatėme, kad ta vieta turi savo trauką, juk ši bažnyčia – viena seniausių Lietuvoje. Todėl jau pirmame festivalyje surengėme ten koncertus“, – prisiminė Pažaislio muzikos festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta. Šiemet rengiamas jau 23-asis festivalis.

Zapyškio bažnyčia patraukli ne tik savo architektūra, bet ir puikia akustika. Ypatinga atmosfera traukia ne tik vietinius gyventojus, bet ir užsienio turistus.

„Visada, kai rengdavome ten koncertus, būdavo žmonių anšlagai. Ten galima groti ir šiuolaikinę muziką, ir klasikinę. Žmonės į koncertus ateidavo ir iš aplinkinių sodų, ir atvažiuodavo iš užsienio“, – pasakojo J.Krėpšta.

Jis džiaugėsi, kad po remonto bažnyčioje bus galima rengti renginius ne tik vasarą, bet ir žiemą. „Tai – didelis pliusas. Zapyškio bažnyčia bus kultūrinis centras visus metus. Ten vyksta ir daug kitų festivalių, Kauno rajono bei Zapyškio bendruomenės renginių. Pastaruoju metu mačiau, kad ten ir tuokiasi, ir vaikus krikštija. Ten puiki vieta. Jei kai kurie vyrai nenori klausytis kamerinės muzikos, jie atveža savo žmonas, o patys ima meškeres ir eina žvejoti Nemune. Esu matęs, kad taip daro“, – kalbėjo festivalio koordinatorius.

Bažnyčia taps kultūros ir bendruomenės traukos centru

Bažnyčios vidaus ir išorės tvarkybos darbais džiaugėsi ir etnografė Jūratė Bytautė. Ji iki restauracijos neeiliniame statinyje dažnai vesdavo ekskursijas, rengė etnografinius užsiėmimus, lankydavo koncertus.

„Bus fantastika, jei bažnyčioje bus galima susitikti ir žiemą. Kartais ir rudenį, kai jau šalta, dar vykdavo renginiai. Mums labai tinka ta erdvė – rengiame Vėlinių-Ilgių šventę, taip pat Baltų vienybės dieną rugsėjo 22-ąją. Smagu, kad po remonto daugiau žmonių galės naudotis šiuo turtu“, – pasakojo J.Bytautė.

Ne tik pats statinys, bet ir autentiškos detalės viduje – itin vertingos. „Jau reikėjo bažnyčią tvarkyti. Tai yra įspūdingas objektas. Ten yra likę autentiški elnio ragai, Dovydo atvaizdas. Tie istoriniai daiktai guli saugyklose, bet tikiuosi, kad tie eksponatai grįš į bažnyčią“, – sakė etnografė.

Zapyškio bažnyčioje po remontų bus vykdoma muziejinė, teatrinė-koncertinė, švietėjiška veikla, susitiks bendruomenės, vyks įvairios šventės, bus plėtojamas turizmas.

„Kaip ir iki šiol, po remonto bus organizuojamos Kauno rajono menininkų, vietos bendruomenės narių, seniūnijos gyventojų vaizduojamojo meno, tautodailės parodos. Kadangi bažnyčioje bus įrengtas apšvietimas, apsaugos sistema, šildymo sistema, vėdinimas, renginiai galės vykti ištisus metus. Kadangi įrengsime daugiafunkcinio įgarsinimo sistemą, pastate galės vykti profesionalaus meno ir mėgėjų koncertai, teatro renginiai“, – pasakojo Kauno rajono urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Černiauskienė.

Bus tvarkoma ir aplinka. Greta bažnyčios bus įrengta aikštė su specialia danga. Aikštės šone prie Nemuno bus pastatytas ilgas keramikinis suolas. Bus įrengtas naktinis bažnyčios apšvietimas. Remonto darbus tikimasi baigti iki 2019 metų pabaigos.

Zapyškio bažnyčia pirmą kartą šaltiniuose paminėta 1562 metais. Vieni istorikai mano, kad ją statyti pradėjo dar Vytautas Didysis, kiti – kad Naugarduko vaivada Povilas Sapiega.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.