Prie Lydos pilies iškils paminklas kunigaikščiui Gediminui

Baltarusijos mieste Lydoje bus pastatytas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui – Lydos pilies įkūrėjui. Jis sėdės ant žirgo laikydamas ranką ant  kalavijo.

Kunigaikštis Gediminas - Lydos pilies įkūrėjas.
Kunigaikštis Gediminas - Lydos pilies įkūrėjas.
 Skulptūrinis paminklo eskizas.
 Skulptūrinis paminklo eskizas.
 Lydos pilyje kasmet rengiami riterių festivaliai.
 Lydos pilyje kasmet rengiami riterių festivaliai.
 Lydos pilis.
 Lydos pilis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2018, 4:55 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 5:08 PM

Lydos rajono vykdomasis komitetas praėjusių metų spalį paskelbė paminklo „Pilies įkūrėjas – kunigaikštis Gediminas“ konkursą. Iš 28 konkurso sąlygas atitikusių paraiškų šiemet vasarį žiuri išrinko Olgos Nečiaj ir Sergejaus Oganovo eskizą. Paminklą planuojama pastatyti skvere Griunvaldo ir Pilies gatvių sankryžoje, prie šiaurinės Lydos pilies sienos.

Skulptūra vaizduoja kunigaikštį Gediminą su šarvais, tačiau be šalmo. Puošniai vilkintis kunigaikštis su ilgu šleifu ant žirgo – matyt, kad tai iškilmingas šeimininko įžengimas į savo pilį. Ant kunigaikščio galvos karūna – anot baltarusių istorikų, Gediminas, kaip anksčiau Mindaugas, vadino save karaliumi.

Lydos pilis – viena seniausių Lietuvos mūro pilių dabartinėje Baltarusijoje, gynybinės linijos, kurią sudarė Naugarduko, Krėvos, Medininkų ir Trakų pilys, dalis. Pirmosios jos sienos buvo sumūrytos iš riedulių ir smulkesnių akmenų, vėliau sutvirtintos raudonomis plytomis.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio  Gedimino įsakymu pilis pastatyta apie 1330 m. Nuo  XIV a. aštuntojo dešimtmečio iki 1381 m. pilį valdė  Algirdo, vėliau Jogailos patarėjas Vaidila, 1381-1392 m. kunigaikštis Kaributas.  Nuo  1392 m. ją valdė Lietuvos didžiojo kunigaikščio skiriami seniūnai.

Pilį  1384 m. buvo užėmę ir apgriovę kryžiuočiai, 1392 m. ją užėmė Vytautas su savo sąjungininkais. Pilis atlaikė 1394 m. anglų ir prancūzų riterių puolimą, 1406 m. jos neįveikė Smolensko kunigaikštis Jurijus Sviatoslavičius, 1433 m. – kunigaikštis Švitrigaila, 1506 m. – totoriai. 1659 m. ją buvo užėmusi Rusijos kariuomenė. Per Šiaurės karą pilį du kartus buvo užėmusi Švedijos kariuomenė, ji ir susprogdino pilies bokštus. Paskutinis mūšis su Rusijos kariuomene pilies griuvėsiuose įvyko 1794 m. per  T.Kosciuškos sukilimą.

Pilyje buvo stačiatikių cerkvė, 1533 m. perkelta į Lydos miestą. 1568–1794 m. pilyje veikė apskrities bajorų teismas, buvo saugomi jo dokumentai. Pilis pradėjo nykti po 1710 m. Apleista 1794 m.

1794–1914 m. pilies aikštė Rusijos imperijos kariuomenės dalinių buvo naudojama kaip šaudykla. Po 1891 m. Lydos gaisro rusų valdžia leido pilies plytas panaudoti miesto pastatams atstatyti.

1982 m. Lydos pilies griuvėsiai konservuoti, iki 2004 m. atstatytos Lydos pilies sienos ir šiaurės rytų pusės bokštas. 2005 m. Lydos pilyje įsikūrė Lydos istorijos ir meno muziejus. 

Pilyje kasmet rengiami riterių festivaliai. Šiemet turėtų būti baigta jos restauracija, prasidėjusi 2006 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.