Pamatyk, kuo Prūsijos karalienė Luizė vilkėjo per susitikimą Klaipėdoje

Klaipėdiečiai sulaukė dovanos iš Vokietijos – Prūsijos karalienės Luizės iškilmių drabužių, kuriais ji vilkėjo per susitikimą Klaipėdoje su Rusijos imperatoriumi Aleksandru I, kopijos.

Dovaną – karalienės Luizės drabužius – klaipėdiečiams perdavė S.Pankratzas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Dovaną – karalienės Luizės drabužius – klaipėdiečiams perdavė S.Pankratzas.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 30, 2018, 10:10 AM

Dovaną miesto merui Vytautui Grubliauskui perdavė Vokietijos nevyriausybinės organizacijos Karalienės Luizės fondo atstovas dr. Silvio Pankratzas.

Jis papasakojo, kad šie apdarai iš dvigubo šifono ir brokato buvo sukurti prieš 20 metų, kai Vokietijoje buvo kuriamas trečias filmas apie karalienę Luizę. Tai tikra karalienės dėvėtų drabužių kopija – to pageidavo visas išlaidas apmokėjusi viena pavardės nenorinti skelbti vokiečių šeima.

„Balta laisvo kritimo suknia pasiūta iš plono audinio graikišku stiliumi, šaltesniu oru buvo dėvimas tamsiai mėlynas auksu siuvinėtas apsiaustas“, – aiškino S.Pankratzas.

Taip pasipuošusi karalienė Luizė su vyru 1802-ųjų birželį atvyko į Klaipėdą susitikti su Aleksandru I. Drabužiai buvo atkurti pagal išlikusius to meto piešinius.

Per tą susitikimą karalienė Luizė nežinojo, kad po kelerių metų ji atvyks į Klaipėdą ir bus priversta čia praleisti visus metus.

1807 metais, kai Napoleono kariuomenė buvo užėmusi didžiąją Prūsijos dalį, Mėmelis vieniems metams tapo laikinąja Prūsijos karalių rezidencija, laikinąja Prūsijos sostine.

Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III su karaliene Luize ir vaikais apsigyveno pirklio F.L.Konsencijaus name, kur dabar įsikūrusi rotušė.

Kol kas rotušėje bus saugoma ir vokiečių dovana.

Vėliau Luizės apdarai iškeliaus į kurį nors miesto muziejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?