Šalia A. Puškino muziejaus Markučiuose rasta kripta su karstais užminė mįslių

Tvarkant Markučių dvaro sodybą Vilniuje, kur įsikūręs poeto Aleksandro Puškino muziejus, Šv. Varvaros koplyčioje aptikta kripta.

Tvarkant Markučių dvaro sodybą Vilniuje, kur įsikūręs poeto Aleksandro Puškino muziejus, Šv. Varvaros koplyčioje aptikta kripta.<br> D.Umbraso nuotr.
Tvarkant Markučių dvaro sodybą Vilniuje, kur įsikūręs poeto Aleksandro Puškino muziejus, Šv. Varvaros koplyčioje aptikta kripta.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2018, 12:01 PM

Anot Kultūros paveldo departamento pranešimo, pakėlus betoninę plokštę, gulėjusią kaip tako dalis, atsivėrė plyšys po kapais. Pro atsivėrusią ertmę galima įžiūrėti laidojimo rūsį su joje esančiais karstais.

Iki šiol manyta, kad toje vietoje yra paprasti kapai, tačiau atrastas rūsys paneigia šią nuomonę ir gali suteikti naujos informacijos susijusios su palaidojimais, teigia paveldosaugininkai.

Rastame laidojimo rūsyje matyti du karstai, vienas iš jų akivaizdžiai senesnis ir įgriuvęs, o kitas karstas, spėjama, – vėlesnio laidojimo, nes jo būklė gera.

Pats rūsys skliautuotas. Taip pat matomas galbūt betoninis grindinys. Rūsio aukštis siekia maždaug 2,25 metro, plotis – apie 3 metrus, ilgis – 3–4 metrus.

Kultūros paveldo departamento specialistai spėja, kad rūsys gali jungtis su kitu laidojimo rūsiu, esančiu koplyčios pusėje.

Kas gali būti palaidota kitame rūsyje, jei pasitvirtins spėjimai dėl dar vieno rūsio, dar neaišku.

Šv. Varvaros koplyčia yra Markučių dvaro sodybos fragmentų komplekso dalis. Teritorijoje taip pat veikia Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus, įsikūręs dvaro viloje.

1899 metais į šalia Vilniaus esantį Markučių dvarą atsikraustė gyventi Varvara Puškina, ištekėjusi už poeto Aleksandro Puškino sūnaus Grigorijaus Puškino. Po jos mirties ir jos valia 1940 metais čia įsteigtas A. Puškino muziejus – pirmasis literatūrinis muziejus Vilniuje. Jis atidarytas 1948 metais.

Sodybos teritorijoje yra palaidoti G. Puškinas (1835–1905 m.), V. Puškina (1855–1935 m.), Mari Pelišet (1826–1903 m.) ir Varvara Melnikova (1834–1910 m.).

Spėjama, kad atrastoje kriptoje yra V. Puškinos motinos V. Melnikovos ir kito nežinomo asmens karstai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.