Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną – šiurpios tragedijos liudijimai

Minint Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną ketvirtadienį Vilniaus miesto rotušės Pilkojoje salėje  atidaryta paroda „Lenkijos romų tradicijos, papročiai ir istorija“. 

 Ekspozicijoje pasakojama apie romų mažumos gyvenimą Lenkijoje.<br> Organizatorių nuotr.
 Ekspozicijoje pasakojama apie romų mažumos gyvenimą Lenkijoje.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2018, 6:45 PM

Kartu su Tarnowo (Lenkija) apskrities muziejumi parengtoje parodoje pasakojama apie romų mažumos gyvenimą Lenkijoje. Ekspozicijoje atskleidžiamas stebinantis šios lenkų visuomenės grupės kultūros įvairumas. 

Paroda nereprezentuoja tik konkrečios vietovės, ji yra universalaus pobūdžio. Be Lenkijos žemėse įsikūrusių romų gyvenimo, tradicijų ir papročių ekspozicijoje taip pat pristatomi globalūs romų gyvenimo pokyčiai ir reiškiniai.

Paroda atidaryta romams ypatingą dieną – Tarptautinę romų holokausto aukų atminimo dieną, primenančią vieną tragiškiausių momentų šios visuomeninės grupės istorijoje – romų holokaustą, vadinamą Porrajmos arba Samudaripen. 

Vienas iš parodos stendų parengtas pagal nepaprastą Natalios Gancarz knygą vaikams „Mietekas kare“ (iliustracijas knygai sukūrė Diana Karpowicz), kurioje pasakojamas romų berniuko likimas nacių mirties stovykloje Aušvice. 

Ši čigonų šeimyninė stovykla (Zigeunerfamilienlager) nacių buvo likviduota 1944 metais, naktį iš rugpjūčio 2 į 3 dieną. Tą naktį dujų kamerose nužudyta beveik 3 tūkstančiai paskutinių stovyklos kalinių: vaikų, moterų ir vyrų. 

Iš viso į Aušvicą buvo deportuota maždaug 23 tūkstančiai romų iš 14 šalių. Iš jų per 20 tūkstančių buvo ten nužudyti. Skaičiuojama, kad per II pasaulinį karą žuvo maždaug 50 tūkstančių romų.

Paroda parengta naudojantis rinkiniais iš seniausio Lenkijoje „Romų muziejaus“ – Tarnowo etnografinio muziejaus kolekcijos, kaupiamos nuo 1979 metų, kai šiame muziejuje surengta pirmoji Lenkijoje paroda romų tematika. 

Ekspozicija siekiama demitologizuoti romus, sugriauti stereotipus ir prietarus, gaubiančius šią visuomenės grupę, kuri daugelį amžių gyvena šalia mūsų, bet mes apie ją tiek mažai žinome.

Parodos organizatoriai – Lenkijos institutas Vilniuje, Romų visuomenės centras, Tarnowo apskrities muziejus, Vilniaus rotušė.

Paroda veiks iki rugsėjo 2 dienos. Lankymas – nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?