Parodoje – filantropo, patrioto ir verslininko Juozo Kazicko gyvenimo istorija

V. K. Jonyno galerijoje, Turistų g. 9, Druskininkuose nuo rugpjūčio 1 d. veikia paroda „Dr. Juozo P. Kazicko gyvenimo istorija“.

 Iš paroda\os „Dr. Juozo P. Kazicko gyvenimo istorija“.<br> Organizatorių nuotr.
 Iš paroda\os „Dr. Juozo P. Kazicko gyvenimo istorija“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2018, 4:48 PM

Rugsėjo 7 d., penktadienį, 17 val. įvyks parodos pristatymas. Renginio metu istorijos tyrinėtojas Vidmantas Valiušaitis skaitys pranešimą „Juozas Kazickas ir Lietuvos laisvės byla“, kuriuo apžvelgs esminius dr. J. P. Kazicko gyvenimo kelio elementus, išryškins jo pasaulėžiūrinio apsisprendimo principus, nulėmusius ištvermingą įsipareigojimą Lietuvai.

Kazickų šeima džiaugiasi galėdama Druskininkuose pristatyti neeilinę dr. Juozo Petro Kazicko (1918–2014) – filantropo, patrioto, verslininko – 100-mečio sukakčiai skirtą parodą apie jo gyvenimo istoriją, o kartu prisiminti ir jo draugystę su vienu iškiliausių XX a. Lietuvos menininkų Vytautu Kazimieru Jonynu.

Druskininkuose gyveno ir dirbo Vytautas K. Jonynas, sugrįžęs į Lietuvą iš Niujorko, čia saugoma didžiausia jo meno kūrinių kolekcija. Jis buvo daugelio talentų žmogus: knygų ir afišų iliustratorius, skulptorius, tapytojas, vitražistas ir baldų dizaineris.

Juozas P. Kazickas visuomet dosniai rėmė lietuvius menininkus, todėl, vertindamas V. K. Jonyno talentą 1966-aisiais, kai Kazickų vasaros rezidencijoje Ist Hemptone buvo pastatytas namelis prie baseino, jis paprašė menininko dekoruoti pastatą dviem mozaikomis, bareljefu, vitražu bei skulptūra fontanui prie baseino.

Šiais metais švęsdama savo patriarcho gyvenimą, Kazickų šeima dalijasi jų kolekcijoje esančių V. K. Jonyno meno kūrinių nuotraukomis bei jų istorija.

Gimęs Čiornaja Padina, Rusijoje, kur jo protėviai lietuviai buvo ištremti po 1863 m. sukilimo prieš carą, didžiąją savo gyvenimo dalį J. Kazickas praleido Jungtinėse Amerikos Valstijose. Lietuvoje gyvenęs tik 20 savo gyvenimo metų, jis niekada neprarado meilės Tėvynei.

1947 m. iš perkeltų žmonių stovyklų Vokietijoje be cento kišenėje atvykęs į Jungtines Amerikos Valstijas, J. Kazickas 1951-aisiais apgynė ekonomikos mokslo daktaro laipsnį Yale Universitete ir pradėjo savo sėkmingą verslą. Kartu su žmona Aleksandra užaugino penketą vaikų, apkeliavo pasaulį, užmezgė draugystes su įtakingiausiais JAV bei viso pasaulio asmenimis ir visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvai.

Šioje parodoje lankytojai susipažins su įvairiomis jo gyvenimo patirtimis. J. Kazickas buvo intelektualas, gabus rašytojas ir oratorius, menų globėjas, sportininkas, entuziastingas fotografas ir sodininkas, o svarbiausia – žmogus, atsidavęs šeimai, nugyvenęs kartu su Aleksandra 70 metų.

1998 m. jis įkūrė Kazickų šeimos fondą – didžiausią savo palikimą Lietuvos žmonėms. Fondas jau parėmė per 100 labdaringų tikslų, įskaitant mokyklų aprūpinimą kompiuteriais, svarbių architektūrinių objektų atstatymą, daugelio Lietuvos istorinių knygų leidybą bei muzikos, šokių festivalių, atspindinčių turtingas šalies tradicijas ir kultūrą, organizavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.