Nelaimingųjų poilsio vietą - Našlaičių kapines - išgarsino partizanų vado vardas

Adolfo Ramanausko-Vanago (1918–1957) palaikai nuo praėjusio šeštadienio ilsisi Antakalnio kapinėse, tačiau net dažnas vilnietis ir dabar nežino, kur iki tol buvo žiauriai nukankinto Lietuvos partizanų vado amžinojo poilsio vieta, – Našlaičių kapinėse.

Prieš partizano A.Ramanausko-Vanago laidotuves kažkas buvo užsukęs. Padėjo ant kapo gėlių, uždegė žvakę, ant medžio šakos užrišo trispalvį kaspiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prieš partizano A.Ramanausko-Vanago laidotuves kažkas buvo užsukęs. Padėjo ant kapo gėlių, uždegė žvakę, ant medžio šakos užrišo trispalvį kaspiną.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusų kilmės vilnietė L.Kuzkova tikino, kad Lietuvos partizanai jai – didvyriai.
Rusų kilmės vilnietė L.Kuzkova tikino, kad Lietuvos partizanai jai – didvyriai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 3:48 PM, atnaujinta Oct 19, 2018, 11:06 AM

Iš Šilo gatvės į Našlaičių kapines nėra jokios nuorodos, nors paprastai amžinojo poilsio vietos nurodomos kaip lankytini objektai.

Rodyklė nukreipia tik į Sapieginės pažintinį taką.

Praėjusį savaitgalį per valstybines A.Ramanausko-Vanago laidotuves buvo minimos tik Antakalnio kapinės, lyg ir pamirštant, kad partizano palaikai buvo rasti netoli, už tvoros – Našlaičių kapinėse.

Jose dabar išlikę tik keli kryžiai, nes čia buvo laidojami labai nelaimingi žmonės: benamiai, elgetos, našlaičiai, nusižudę kariai, Šv.Jokūbo, taip pat psichiatrijos ligoninių pacientai, kaliniai ir nuteistieji mirties bausme.

Lankėsi ir savivaldybėje

Vieta, kur buvo rasti A.Ramanausko-Vanago palaikai, – toliau nuo kelio. Dar neužžėlęs takas, kurį vasarą pramynė kapo ieškoję archeologai. Tačiau dabar retai kas juo vaikšto.

Tik prieš garsiojo partizano laidotuves kažkas buvo užsukęs. Padėjo ant kapo gėlių, uždegė žvakę, ant medžio šakos užrišo trispalvį kaspiną.

Tas, kas buvo Našlaičių kapinėse aplankyti A.Ramanausko-Vanago buvusios palaidojimo vietos, prieš tai lankėsi savivaldybėje miesto plėtros ir kultūros klausimais.

Gali būti, kad kreipėsi būtent dėl partizanų vado pagerbimo Našlaičių kapinėse.

Tai išduoda ant tako nukritęs savivaldybės lankytojo spalio 2 dienos kvitas.

Reikia tvarkdarių rankų

Kad Našlaičių kapinėms reikia tvarkdarių rankų, akivaizdu. Kasinėdami archeologai išvalė vietą, iškirto menkaverčius krūmus. Bet aplink kapą liko daug šakų, primėtyta ir šiukšlių.

Skirtingai nei kitos, Našlaičių kapinės iki šiol neaptvertos, neaiškios jų ribos.

Tik keli kapai yra prižiūrimi, bet daugiausia palaidojimo vietų žymi tik žemės kauburiai. Arčiausiai A.Ramanausko-Vanago yra Olgos Bogdanovos kapas, pažymėtas kukliu paminklu. Moteris buvo palaidota anksčiau nei partizanas – 1954-aisiais.

Neužsuka net vietiniai

Paklaustas, kur yra Našlaičių kapinės, atsakymo nežinotų dažnas vilnietis.

Kad šios ir netoli esančios Saulės kapinės jam yra atradimas, prieš keletą metų prisipažino ir vicemeras Gintautas Paluckas.

Šilo gatve išėjęs pasivaikščioti „Sostinės“ sutiktas Antanas prisipažino, kad Našlaičių kapines pasiekia retai.

„Skaičiau, kad Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje tvyro slogi atmosfera, dėl to lankytojai net prastai jaučiasi. Man atrodo, kad nejauki aplinka ir Našlaičių kapinėse, todėl neinu ten, kur palaidoti nelaimėliai, nuklydėliai“, – aiškino pensininkas.

Jis žino, kas ten buvo laidojami, todėl net anūkams prigrasino neužsukti, kai kartą vaikai pasigyrė, kad miške rado kapines. Nuo Šilo gatvės jos – vos per tris šimtus metrų.

Antanas tikįs, kad prasta energija daro poveikį kitam žmogui, o juk kapinėse palaidota daug nelaimingų žmonių.

Šilo gatvėje gyvenanti Larisa Kuzkova – taip pat reta Našlaičių kapinių lankytoja.

„Graži vieta, bet su drauge labai seniai ten lankėmės“, – sakė vilnietė ir prisipažino, kad jai Rusija dabar – blogio šalis.

Dėl to moteris nekenčia gegužės 9-osios, kai Rusijoje švenčiamos pergalės prieš nacių Vokietiją metinės.

A.Ramanausko-Vanago žudikai – taip pat sovietų represinės struktūros atstovai, ir tai L.Kuzkova nuolat atsimena, nors ji pati gimusi Rusijoje: „Kadaise persirgau didžiavalstybinio šovinizmo liga, žinau, kokia ji baisi.“

Rusų kilmės vilnietė dabar tikino, kad Lietuvos partizanai jai – didvyriai.

Vėlinės keldavo siaubą

KGB kruopščiai slėpė A.Ramanausko-Vanago palaidojimo vietą galbūt ir todėl, kad po Stalino mirties inteligentai, maištingas jaunimas per Vėlines buvo įpratęs susirinkti kapinėse. Kartais net gedulinga muzika grodavo. Ir milicininkams tekdavo vis dažniau įsikišti išvaikant tokius susibūrimus.

Tad jei būtų pasklidusi žinia, kur palaidotas A.Ramanauskas-Vanagas, kapinėse Vėlinės galėjo virsti didžiuliu mitingu.

Beje, net archeologas Gintautas Vėlius, ieškodamas A.Ramanausko-Vanago kapo ir praėjusiais metais prašydamas leidimo atlikti archeologinius tyrimus, nenurodė ieškomo asmens pavardės.

Laidojo be jokios tvarkos

Našlaičių kapinės pradėjo kurtis XIX a. viduryje. 1903 metų dokumentuose nurodyta, kad kapinėse laidojama be tvarkos ir priežiūros, o kapai be paminklų, daugelis ir be kryžių.

Tik 1946 metais Našlaičių kapinės tvora buvo atskirtos nuo Antakalnio kapinių.

Laidojimo knygų duomenimis, 1951–1966 metais Našlaičių kapinėse palaidoti 1737 asmenys. Kapinės sparčiai plėtėsi: iki 1968 metų gegužės 30 dienos jose jau buvo palaidoti 2667 mirusieji.

Pasak G.Vėliaus, 1984 metų inventorizacijos akte išlikusi tik kapinių schema. Joje fiksuotos 1625 kapavietės. Daugelis jų yra neišlikusios negyvų gimusių kūdikių kapavietės.

O daugelio suaugusių asmenų kapų vietos – žemių kauburiai – yra ženklios ir šiandien.

Našlaičių kapinės Antakalnyje įkurtos XIX a.

Istorikas pastebėjo trylika sutapimų

Archeologams ir istorikams aptikti A.Ramanausko-Vanago kapą padėjo dokumentai.

Nagrinėdamas sovietinės Lietuvos vidaus reikalų ministerijos (VRM) archyvą istorikas Darius Indrišionis pastebėjo sutapimą, kuris buvo ryškus nuo 1956 metų.

Tais laikais Lukiškių kalėjime mirties bausmė už kriminalinius nusikaltimus ir tokios pat bausmės politiniams kaliniams KGB kalėjime buvo vykdomos tą pačią dieną. Tokių sutapimų 1956–1969 metais būta net 13. Per šį laikotarpį buvo sušaudyti 205 asmenys. 129 iš jų – Lukiškėse.

Tad buvo iškelta hipotezė: jeigu kaliniams mirties bausmė buvo vykdoma vieną dieną, galėjo būti, kad ir užkasti jie toje pačioje duobėje. Skirtingai nei politinių kalinių, sovietinės Lietuvos VRM archyve kriminalinių nusikaltėlių užkasimo vietos buvo nurodytos.

A.Ramanauskas-Vanagas buvo sušaudytas 1957 metų lapkričio 29 dieną, kai mirties bausmė buvo įvykdyta ir dviem kriminaliniams nusikaltėliams, nuteistiems už nužudymus sunkinančiomis aplinkybėmis.

Rusų kalba buvo nurodoma, kad kriminaliniai nusikaltėliai palaidoti kapinėse, vadinamose „Bezrodnoje“. Tai reiškė, kad jie užkasti kapinėse, skirtose be artimųjų likusiems asmenims, neatpažintiems lavonams laidoti.

Našlaičių kapinėse mirtininkų kūnai buvo laidojami iki 1969 metų birželio 19 dienos, kol Vilniuje buvo vykdoma mirties bausmė. Vėliau mirties bausmės vykdymas perkeltas į Baltarusiją, Minsko tardymo izoliatorių. Į jį atveždavo mirtininkus ir iš Kaliningrado srities.

O Latvijos ir Estijos mirtininkai buvo šaudomi tuomečiame Leningrade.

Archeologai ketina tęsti kasinėjimus

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) specialistai Našlaičių kapinėse tikisi rasti ir kito garsaus kovotojo Antano Kraujelio-Siaubūno (1928–1965) palaikus.

LGGRTC specialistai šiais ir kitais metais ketina tęsti kasinėjimus bei archeologinius tyrimus šiose kapinėse.

Vilties, kad Našlaičių kapinėse gali būti palaidotas ir A.Kraujelis-Siaubūnas, suteikia istoriniai faktai. Našlaičių kapinės tiriamos nuosekliai, atkasami visi kapai – ir sušaudytų kriminalinių nusikaltėlių, ir partizanų.

A.Kraujelis-Siaubūnas buvo vienas iš paskutinių su sovietų okupacija kovojusių Lietuvos partizanų. Jis veikė iki 1965 metų kovo, kai saugumiečiams Utenos rajone apsupus namus, kuriuose slapstėsi, nenorėdamas pasiduoti gyvas nusišovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.