„Amžių kovoję – laisvę laimėjom“ – žvilgsnis į kariuomenės istoriją

Minint Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-metį Vytauto Didžiojo karo muziejuje duris atvėrė paroda „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“, atskleidžianti Lietuvos kariuomenės svarbą ir reikšmę valstybės raidai.

Apie Lietuvos karių tarptautines misijas primena kariuomenės naudotas motociklas.<br> Organizatorių nuotr.
Apie Lietuvos karių tarptautines misijas primena kariuomenės naudotas motociklas.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodoje „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodoje „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodoje „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“.<br> Organizatorių nuotr.
 Parodoje „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 11:05 AM, atnaujinta Nov 24, 2018, 11:13 AM

Lietuviai nuo pat valstybės kūrimosi pradžios XIII a. buvo priversti nuolat kovoti dėl jos išlikimo. Tuo metu atsirado svarbiausias organizuotos apsaugos mechanizmas – kariuomenė.

„Minime atkurtos Lietuvos kariuomenės 100-metį. Nors šis šimto metų laikotarpis trumpas, bet buvo nepaprastas, įvairialypis, su pakilimais ir nuosmukiais, galų gale kupinas iššūkių. Įvykių, procesų istoriją arba raidą gali atspindėti daugelis dalykų.

Šioje parodoje Lietuvos kariuomenės istoriją pasirinkta pristatyti žvelgiant į uniformas, ginkluotę, ženklus ir apdovanojimus. Tai objektai, kurie rodo karių vienybę, įsipareigojimus, įvertinimą ir gynybos priemones“, – sakė muziejaus Karybos istorijos skyriaus vedėja Lina Kasparaitė-Balaišė.

Dviejose salėse eksponuojama paroda atspindi pirmosios Lietuvos Respublikos kariuomenės (1918–1940 m.), Lietuvos partizanų (1944–1953 m.) ir šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės (nuo 1990 m. iki dabar) laikotarpius.

Partizaninio laikotarpio ekspozicijoje galima ne tik pamatyti bunkerio maketą, bet ir atsidurti pačiame bunkeryje. Išskirtiniai ir saksų daliniams priklausę daiktai – eksponatai iš Dresdeno karo istorijos muziejaus.

Apie Lietuvos karių tarptautines misijas primena Lietuvos kariuomenės naudotas motociklas.

Paroda pritaikyta įvairaus amžiaus muziejaus lankytojams. Nuspalvinti uniformuotas figūrėles, išdėlioti ekipuotę ant šių dienų kario figūros, liesti ginklus – tai įvairių laikotarpių Lietuvos kariuomenės uniformų ir ekipuotės pažinimo būdas.

Antros salės interaktyviame ekrane lankytojai turi galimybę išbandyti Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto studentų sukurtą žaidimą, o papildyta realybė suteikia galimybę susipažinti su vieno pirmųjų Lietuvos kariuomenėje naudoto lengvojo tanko „Renault FT-17“ modeliu. (LS)

Paroda veiks iki 2019 m. balandžio 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.