Unikalus archyvas atskleidžia, kaip veikė sovietinė psichiatrija

Sovietų Sąjungos gyvavimo metais milijonai piliečių buvo pripažinti psichiškai nesveikais – tai buvo populiarus būdas atsikratyti režimo oponentais, taikyti represijas. Deja, šiandien šis metodas išgyvena renesansą – todėl svarbu atsigręžti į jo istoriją, kuri nesibaigė sužlugus TSRS. Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) Kaune neseniai gavo Ukrainos psichiatrų asociacijos (UPA) archyvą, kuriame sukaupti piliečių liudijimai apie patirtą piktnaudžiavimą psichiatrija ar kitokį neteisėtą, žeminantį elgesį.

Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-04 09:59, atnaujinta 2018-12-04 10:21

Iš Ukrainos į VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centrą atkeliavo archyvas, kuriame sukaupti liudijimai buvo gauti 1991–2001 m. – tuo metu UPA vadovavo a.a. psichiatrė Nelli Verbun, kuri iš viso išnagrinėjo apie 15 tūkst. atvejų. 

„Gautas archyvas suteikia unikalią galimybę geriau suprasti, kaip veikė sovietinė psichiatrija, nuo kurios nukentėjo ne tik tūkstančiai politinių kalinių, tačiau ir daug Sovietų Sąjungos piliečių, su kuriais taip pat buvo elgiamasi nežmogiškai ir kurių gretose buvo daug įkalintųjų psichiatrijos ligoninėse dėl nemedicininių priežasčių. 1988 metais net 10 milijonų iš 270 mln. TSRS piliečių buvo užregistruoti kaip psichiškai nesveiki“, – primena VDU A. Sacharovo centro vadovas, profesorius Robertas Van Vorenas.

Sprendimas atiduoti sukauptą archyvą Lietuvoje įsikūrusio centro ekspertams – ne atsitiktinis. Kaip tikina Ukrainos psichiatrų asociacijos prezidentas, buvęs politinis kalinys dr. Semionas Gluzmanas, jo gimtojoje šalyje šie dokumentai nesulaukia deramo dėmesio. „Ukrainoje niekas nesidomi šiomis bylomis, o UPA neturi išteklių tyrinėti tūkstančius šių puslapių. Tačiau yra ir kita priežastis: Ukrainos valdžia iki šiol nėra suinteresuota nei šiais tyrinėjimais, nei šių archyvų turiniu“, – paaiškina S. Gluzmanas.

Nuo sovietų politinio piktnaudžiavimo psichiatrija nukentėjęs rusų disidentas, žurnalistas Viktoras Davidovas pažymi, kad XX a. mokslas įvykdė tris siaubingus nusikaltimus prieš žmoniją. „Tai buvo atominės bombos, kurios buvo numestos ant Hirošimos ir Nagasakio, medicininiai eksperimentai nacių koncentracijos stovyklose ir politinis piktnaudžiavimas psichiatrija Sovietų Sąjungoje. Reikia stengtis, kad šie nusikaltimai nenugrimztų į užmarštį, ir tyrinėti juos“, – sako V. Davidovas.

A. Sacharovo centre šis archyvas bus deramai saugomas ir katalogizuotas, pritaikant jį naudojimui tolesniuose tyrimuose, bet pilnai laikantis medicininio konfidencialumo.

2017 m. pabaigoje įkurtas VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras yra skirtas žmogaus ir pilietinių teisių problematikai, vidurio ir rytų Europos politikos studijoms ir tyrinėjimams. Centras pavadintas vieno drąsiausių sovietų režimo kritikų, akademiko, Nobelio premijos laureato Andrejaus Sacharovo vardu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.