Išleidžiamas proginis atvirlaiškis Antanui Smetonai pagerbti

Prieš 100 metų, balandžio 4 dieną, A. Smetona Tarybos buvo išrinktas Lietuvos prezidentu, o nuo rugsėjo Kaune, buvusiuose vokiečių karinės administracijos rūmuose, įsikūrė pirmoji Lietuvos prezidentūra. Lietuvos Respublikos Prezidento institucijos įkūrimo ir pirmojo Prezidento išrinkimo bei  inauguracijos šimtmečiui paminėti balandžio 4 d. Kauno centriniame pašte vyks proginis antspaudavimas. Norintys galės įsigyti ir specialiai šiai dienai išleistą atvirlaiškį, kuriame panaudotos Lietuvos valstybės archyvo nuotraukos.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 12:00 PM

Nors istorikai vienareikšmiškai negali sutarti dėl A. Smetonos asmenybės ir jo įtakos Lietuvos istorijai, viena aišku, kad būti pirmuoju prezidentu nebuvo lengva: tuo metu dar nebuvo susiformavusios institucinės atsakomybės ir praktika, be to, iš vienos pusės Vilniaus siekė Lenkija, iš kitos pusės Vokietija visomis įmanomomis priemonėmis bandė išlaikyti Lietuvą savo sudėtyje. Pirmuoju prezidentu A. Smetona išbuvo šiek tiek daugiau nei metus – iki 1920 m. birželio 19 d., 1926 m. gruodžio 19 d. jis vėl tapo prezidentu – šį kartą ketvirtuoju ir ilgesniam laikotarpiui.

1940 m. birželio 15 d. prezidentas A. Smetona gauna Maskvos ultimatumą, o valstybės Taryba atsisako jam priešintis, todėl prezidentas su šeima pasitraukia į Vokietiją, vėliau į Šveicariją, kol galiausiai pasiekia JAV ir ten apsistoja. 1944 m. sausio 9 d. A. Smetona miršta namuose dėl nesandarios krosnies apsinuodijęs smalkėmis – yra iki šiol manančių, kad tai buvo suplanuotas pasikėsinimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.