Į Pasaulio teisuolių skverą – pasisemti ramybės

Šiauliuose, šalia Vilniaus ir Ežero gatvių sankirtos, esantis Pasaulio teisuolių skveru pavadintas 2 hektarų medžiais apaugęs žemės plotas netrukus taps vieta, skirta pagerbti žydus gelbėjusius žmones.

Pasaulio teisuolių skveras Šiauliuose turėtų tapti rekreacine, ramiems apmąstymams ar meditacijai skirta vieta.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pasaulio teisuolių skveras Šiauliuose turėtų tapti rekreacine, ramiems apmąstymams ar meditacijai skirta vieta.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas S.Kerbelis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas S.Kerbelis.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 12:30 PM

Sutvarkytas ir meniniais akcentais papildytas Pasaulio teisuolių skveras primins, kad didelė dalis šiauliečių prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo žydai.

Į projekto pristatymą Šiaulių apskrities žydų bendruomenės namuose susirinkusiems miestiečiams šios bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis sakė, kad mintis apie tokį skverą kilo dalyvaujant holokausto aukų minėjimo renginiuose.

„Teko bendrauti ir su žydus gelbėjusiais žmonėmis, ir su jų išgelbėtais žydais. Žydus gelbėjusių asmenų buvo daugiau, nei suteikta Pasaulio teisuolių vardų. Juk žydus slėpusiems žmonėms padėjo ir jų šeimų nariai. Pavojus grėsė ne tik sprendimą slėpti žydus priėmusiems suaugusiesiems, bet ir jų atžaloms. Jie taip pat prisidėjo prie mūsų tautiečių gelbėjimo.

Nemanau, kad Pasaulio teisuolių skvere atsirasiantys meniniai akcentai turi atspindėti visą su žydų gelbėjimu susijusią informaciją. Gyvename technologijų amžiuje. Manau, būtų prasminga, kad šioje vietoje būtų kodas, kurį nuskaičius išmaniaisiais įrenginiais būtų galima gauti visą dominančią informaciją“, – sakė S.Kerbelis.

Pasaulio teisuolių skveras turėtų tapti rekreacine, ramiems apmąstymams, meditacijai skirta vieta.

Pasaulio teisuolių skveras įsikurs Chaimo Frenkelio vilos pašonėje, teritorijoje, esančioje netoli abiejų Antrojo pasaulinio karo metu Šiauliuose veikusių žydų getų.

Kompleksinio Pasaulio teisuolių skvero sutvarkymo bei meninių akcentų idėjos konkursas bus paskelbtas jau netrukus. Pirmosios vietos laimėtojas bus apdovanotas 3 tūkst. eurų premija, antrosios vietos laimėtojui teks 2 tūkst. eurų, o trečiosios – tūkstantis eurų.

Techninio darbo projektui parengti ir projekto vykdymo priežiūrai iš Šiaulių savivaldybės biudžeto skirta 19 tūkst. 500 eurų. Projektui įgyvendinti numatoma skirti 270 tūkst. eurų.

Jeigu viskas vyks sklandžiai, tikimasi šį projektą įgyvendinti jau kitąmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.