Į pamokas kauniečius vasarą kviečia ypatingas varpas – jo paskirtis buvo visai kita

Daugiau nei prieš 100 metų šiuo varpu į pamaldas buvo kviečiami tikintieji, o dabar jis net ir vasarą skelbia pamokų pradžią ir pabaigą. Šį seną varpą rado ir restauravo VII forto muziejaus darbuotojai.

Mokytoja A.Orlova mokinius į pamokas kviečia skambindama senu varpu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokytoja A.Orlova mokinius į pamokas kviečia skambindama senu varpu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-06 11:01

Kauno VII forto muziejuje galima sužinoti ne tik forto istoriją. Čia veikia ir neformaliojo ugdymo gamtos bei tiksliųjų mokslų mokykla, kurioje vasarą taip pat vyksta įvairaus amžiaus jaunųjų kauniečių užsiėmimai.

Į juos mokiniai kviečiami daug kam jau neįprastu būdu – skambinant senu varpu. Šis dailus daiktas skatina smalsumą ir verčia pasidomėti varpo istorija, nes mokyklose paprastai pamokų pradžia ir pabaiga jau skelbiama modernesnėmis priemonėmis.

VII forto muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas pasakojo, kad 1914 metais prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui iš tuometės Kauno gubernijos bažnyčių, cerkvių buvo konfiskuojami dokumentai ir varpai.

„Varpai buvo vertingas metalas, kurio reikėjo karo pramonei. Iš Kauno maldos namų surinkti varpai buvo vežami į geležinkelio stotį ir iš ten traukiniais gabenami į Rusiją, Jaroslavlį. Ten vagonuose jie taip ir buvo saugomi, nebuvo išlydyti“, – sakė karybos žinovas.

1920 metais Lietuvos vadovybei pasirašius taikos sutartį su tarybų Rusija, pastaroji sutiko grąžinti dokumentus ir varpus.

„Tuo metu Kauno VII forte buvo įkurtas Lietuvos centrinis archyvas. Čia ir buvo gabenami tie grąžinti daiktai. Dokumentai dvasininkams buvo atiduodami nemokamai. Kadangi archyvo darbuotojų atlygis buvo labai menkas, išlaikyti įstaigą buvo sunku, nuspręsta, kad bažnyčios atstovai, norintys atgauti varpus, turi už juos sumokėti pusę kainos“, – pasakojo V.Orlovas.

Varpas, kuris dabar naudojamas VII forte, kabėjo 28-osios pėstininkų divizijos vasaros cerkvėje. Ji stovėjo Kleboniškyje, bet neišliko. Varpas buvo patekęs į vieno kolekcininko rankas, o dabar po restauracijos grįžo į VII fortą.

„Nustatėme, kad jo paskirtis buvo tikinčiuosius kviesti į maldą. Simboliška, kad dabar jis mokinius kviečia į užsiėmimus“, – sakė kaunietis.

Forte veikiančios mokyklos matematikos mokytoja Aleksandra Orlova sakė, kad vaikams toks kvietimas į pamokas patinka, nes atrodo ir skamba egzotiškai.

Beje, V.Orlovo žiniomis, Kauno rotušėje dabar kabo taip pat kadaise stačiatikių bažnyčioje buvęs varpas.

„Matyt, ši bažnyčia taip pat neišliko, jos atstovai varpo neišpirko. Dabar jis puošia miesto Rotušę“, – sakė V.Orlovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai