Martyno Mažvydo bibliotekoje – du filmai apie partizaną

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, užbaigdama 2019-uosius, generolo Jono Žemaičio-Vytauto metus, vilniečius kviečia dalyvauti išskirtiniame renginyje.

Filmo „Ketvirtasis prezidentas“ kadre – generolas J.Žemaitis-Vytautas.
Filmo „Ketvirtasis prezidentas“ kadre – generolas J.Žemaitis-Vytautas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 2:21 PM

Bibliotekos kino salėje ateinantį trečiadienį vyks filmų „Ketvirtasis prezidentas“ ir „Knygnešio duktė“ peržiūra ir amžininkų pokalbis apie generolą J.Žemaitį-Vytautą.

Renginyje dalyvaus istorikas Vykintas Vaitkevičius, režisierius Juozas Sabolius ir rašytojas Kazys Saja. Renginį ves Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Vidmantas Valiušaitis.

Režisieriaus J.Saboliaus filmas „Ketvirtasis prezidentas“ (trukmė – 44 min.) pasakoja apie pokario metų partizaninio judėjimo vadą, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) tarybos prezidiumo pirmininką J.Žemaitį-Vytautą, kuris devynerius metus kovojo su bolševikiniais okupantais, vadovavo ginkluotai pasipriešinimo kovai.

Pagal LLKS nuostatus, iškovojus nepriklausomybę iki Seimo rinkimų jis turėjo eiti Lietuvos prezidento pareigas. 2009 metais Seimas generolą J.Žemaitį-Vytautą pripažino Lietuvos Respublikos prezidentu.

Seimo priimtoje deklaracijoje skelbiama, kad nuo 1949 metų vasario 16 d. LLKS tarybos deklaracijos priėmimo iki mirties – 1954 m. lapkričio 26 d. LLKS tarybos prezidiumo pirmininkas J.Žemaitis buvo kovojančios su okupacija Lietuvos valstybės vadovas, faktiškai vykdęs respublikos prezidento pareigas.

Insulto ištiktą partizanų vadą J.Žemaitį-Vytautą iki suėmimo slaugė 25 metų Sibiro katorgai nuteista Marija Žiliūtė.

Vilniaus Sąjūdžio tarybai priklausęs rašytojas K.Saja prisiminė filmo „Knygnešio duktė“ sukūrimo istoriją: „M.Žiliūtė, knygnešio duktė, kilusi iš Gelgaudiškio.

Nepriklausomoje Lietuvoje ji buvo baigusi medicinos seserų mokyklą ir dar išsiųsta į užsienį pasitobulinti, kad kilus karui galėtų suteikti pagalbą sužeistiesiems.

Mūsų tarybos narys literatūrologas Albertas Zalatorius mielai sutiko su manimi pakalbinti M.Žiliūtę, o kitas narys, TV režisierius Stasys Arnašius žadėjo tą mūsų pokalbį nufilmuoti ir parodyti Lietuvai.

Filmas buvo pavadintas „Knygnešio duktė“ (trukmė – 24 min.) ir netrukus pasirodė televizijos ekranuose. Apie J.Žemaitį-Vytautą net mudu su A.Zalatoriumi tada žinojome tik tiek, kad jis, jau suimtas, buvo lėktuvu nuskraidintas į Maskvą ir pristatytas Lavrentijui Berijai. O vėliau saugumo nuteistas ir sušaudytas.“ („Sostinė“)

Kino vakaras Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos penktojo aukšto kino salėje vyks gruodžio 18 d. 17.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.