Vaclovo Into akmenų muziejuje darbuotojai rado neįprastą lobį

Respublikiniame Vaclovo Into akmenų muziejuje vykdant palėpių tvarkymo darbams rastas neįprastas lobis – dvi sandariai uždarytos medinės dėžutės. 

 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
 Lobis.<br>Muziejaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-02-14 11:18

Ant dėžučių rusų kalba buvo užrašyta, kam adresuotas šis neįprastas šioms dienom siuntinys. Siuntinio gavėju nurodytas Vaclovas Intas, muziejaus įkūrėjas ir buvęs ilgametis muziejaus direktorius. Ant dėžučių užrašytas siuntėjo adresas: matyti, kad jos atkeliavo iš Rusijos Murmansko srities miesto Kirovsko. Nurodyta gatvė ir namo numeris. Iš pašto antspaudo paaiškėjo, kad siuntinys atkeliavęs į muziejų jau labai seniai 1985 metų lapkričio 27 dieną, bet dėl kažkokių priežasčių padėtas į muziejaus pastato palėpę, paliktas ir pamirštas.

Atidarius dėžutes paaiškėjo, kad jose – įvairių uolienų, randamų Karelijoje, Chibinų kalnuose, pavyzdžiai. Muziejui – tai tikras lobis, nes kai kurių uolienų ar atskirų mineralų derinių muziejus dar neturėjo.

Lobis – tai 16 vnt. įvairių mineralų, rūdų ir uolienų. Muziejaus fondai pasipildys flogopito, vermikulito, egirino, eudialito, prizminio sfeno, hematito su lamprofilitu, astrofilito ir kitais pavydžiais.

Nors būsimi eksponatai palėpėje išstovėjo 35 metus, jų būklė gera.

Muziejus visada džiaugiasi gautais eksponatais, tačiau šis radinys nudžiugino ir nustebino visus muziejaus darbuotojus. Net darbuotojai, dirbantys muziejuje nuo muziejaus įkūrimo, neturėjo jokio įtarimo, kad kada nors pamirštas atidaryti siuntinys gali slėpti tikrą lobį.

Rastos uolienos ir mineralai artimiausiu metu taps ekspozicijų dalimi ir, manome, pradžiugins muziejaus lankytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.