Moters diena purtosi sovietinio šešėlio: istorija mena reikšmingesnius įvykius

Kovo 8-oji dažnai linksniuojama kaip sovietinių laikų palikimas. Moters – socialistinio darbo didvyrės, tuo pat metu laikančios ir visus keturis namų kampus, diena.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2020, 6:13 AM

Moters diena neretai priešinama gegužės pradžioje minimai religinės kilmės šventei – Motinos dienai. Tačiau, ar tikrai Kovo 8-oji – sovietinė šventė?

Kovo 8-oji šiuo metu yra valstybinė šventė ir laisvadienis Afganistane, Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Burkina Fase, Kambodžoje, Kinijoje (tik moterims), Kuboje, Gruzijoje, Bisau Gvinėjoje, Eritrėjoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Laose, Madagaskare (tik moterims), Moldovoje, Juodkalnijoje, Nepale (tik moterims), Rusijoje, Tadžikistane, Turkmėnistane, Ugandoje, Ukrainoje, Uzbekistane, Vietname ir Zambijoje.

Vyrai savo mamoms, žmonoms, draugėms ir kolegėms gėlėmis ir nedidelėmis dovanomis išreiškia padėką ir pagarbą. Kai kuriose šalyse Tarptautinė moters diena turi panašų statusą, kaip Motinos diena – vaikai teikia nedideles dovanas savo mamoms ir močiutėms.

Kilo dėl darbo sąlygų ir lygybės

O istorinės šios šventės šaknys – visai kitur.

Šios dienos ištakos siekia Antikos laikus – remiantis rašytiniais šaltiniais, tam tikrą dieną Graikijoje moterys reikalaudavo ypatingo savo vyrų dėmesio ir netgi karai tą dieną turėdavo būti nutraukti, kad kariai galėtų būti su savo moterimis.

O šiuolaikinės Moters dienos idėja prasidėjo visai ne Sovietų Sąjungoje ir net ne Europoje, o Niujorke prieš lygiai 160 metų.

Sparti industrializacija ir ekonominė plėtra kėlė masinius protestus prieš sunkias darbo sąlygas. Vienas tokių protestų vyko 1857 metų kovo 8 dieną Niujorko tekstilės fabrike, kur moterys protestavo prieš ypač prastas darbo sąlygas ir mažus atlyginimus. Protestuotojas išvaikė policija.

Vėlesniais metais kovo 8 dieną vykdavo protestai, vienas didesnių – 1908 metais, kai 15 000 moterų žygiavo Niujorko gatvėmis, reikalaudamos sutrumpintos darbo dienos, didesnio darbo užmokesčio ir rinkimų teisės. Protestas buvo išvaikytas, bet Niujorko siuvėjos nepasidavė. Įsteigė profesinę sąjungą, toliau kėlė savo reikalavimus, klausimus dėl nelygybės.

1909 m. Amerikos socialistų partija nusprendė pirmą kartą paminėti Nacionalinę moters dieną, tačiau šventės data buvo pasirinkta ne kovo 8-oji, o vasario 28 d.

Iki 1913 m. Nacionalinę moters dieną JAV moterys minėdavo paskutinį vasario sekmadienį.

1910 m. Tais metais Kopenhagoje buvo surengta antroji Tarptautinė dirbančių moterų konferencija. Vokietijos socialdemokratų partijos Moterų skyriaus vadovė Clara Zetkin iškėlė Tarptautinės moters dienos idėją. Ji siūlė, kad Moters diena būtų švenčiama kiekvienoje šalyje tą pačią dieną.

Konferencijoje dalyvavo daugiau kaip 100 moterų iš 17 šalių. Dalyvės, atstovaujančios profesines sąjungas, socialistų partijas, dirbančių moterų klubus, tarp kurių buvo ir trys pirmosios moterys, išrinktos į Suomijos parlamentą, vienbalsiai pritarė Tarptautinės moters dienos įsteigimui.

Taigi dabartinė Moters diena pradėta švęsti 1911 m., laikantis Kopenhagoje priimto nutarimo. Pirmą kartą ji paminėta Austrijoje, Danijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje. Tiesa, pasirinkta data – kovo 19-oji. Daugiau kaip milijonas moterų ir vyrų susirinko į Tarptautinės moters dienos mitingus, kuriuose buvo reikalaujama moterims suteikti lygias teises į darbą, balsavimą, mokslą, valstybės tarnybą ir baigti diskriminaciją.

1913 m. Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse Rusijos moterys pirmą kartą paminėjo Tarptautinę moters dieną. 1913 m. pirmąjį vasario sekmadienį. Kilus diskusijoms dėl datos, galiausiai 1913 m. nutarta Tarptautinę moters dieną minėti kovo 8-ąją.

1917 m. Paskutinį vasario sekmadienį Rusijos moterys pradėjo streiką dėl „duonos ir taikos“, reaguodamos į daugiau kaip 2 mln. Rusijos kareivių žūtį kare. Moterys streikavo keturias dienas, kol caras suteikė joms balsavimo teisę. Moterų streiko data pagal Rusijoje naudojamą Julijaus kalendorių buvo vasario 23 d. O pagal kitur naudojamą Grigaliaus kalendorių – kovo 8-oji.

Vėliau Tarptautinė moters diena tapo švenčiama visame pasaulyje. Jungtinės Tautos rengdavo kasmetinę šiai dienai skirtą konferenciją, skirtą koordinuoti tarptautinius pasiekimus kovojant už moterų teises ir jų dalyvavimą socialiniuose, politiniuose ir ekonominiuose procesuose.

1975-uosius Jungtinės tautos paskelbė Tarptautiniais moters metais. Įvairiose pasaulio šalyse kovo 8-ąją organizuojami renginiai, kuriuose pagerbiami moterų pasiekimai ir primenama, kad reikia neprarasti budrumo ir imtis veiksmų, kad moterų lygybė būtų užtikrinta visose gyvenimo srityse.

Kodėl nepraranda prasmės?

Faktinei moterų ir vyrų lygybei pasiekti būtinos vienodos moterų ir vyrų teisės ir galimybės, vienodas matomumas ir požiūris (traktavimas), vienodas galių ir atsakomybės pasiskirstymas, vienodas išteklių, naudos, paslaugų, teisingumo prieinamumas, vienodas dalyvavimas visose srityse. Tam visose politikos srityse turi būti integruota moterų ir vyrų lygybės perspektyva. Deja, moterų ir vyrų lygybė ypač atlyginimų klausimu, pasaulyje vis dar kelia klausimų.

Kaip yra apibendrinusi Europos Komisija – aukštas ir vadovaujamąsias pareigas dažniausiai užima vyrai. Visuose sektoriuose vyrai dažniau nei moterys skiriami į aukštesnes pareigas ir dėl šios priežasties gauna didesnį atlyginimą. Ši tendencija vyrauja visur. MVykdomųjų vadovių pareigas užimančių moterų dalis yra mažesnė nei 6 proc. Moterims dažniau tenka atlikti svarbų neapmokamą darbą, kaip antai rūpintis namų ruoša, vaikais ar artimaisiais. Neapmokamam darbui (vaikų priežiūrai ar namų ruošai) dirbantys vyrai vidutiniškai skiria 9 valandas per savaitę, kai tuo tarpu dirbančios moterys tam skiria 22 valandas per savaitę arba beveik 4 valandas per dieną. Darbo rinkoje tai atsispindi tuo, kad daugiau nei viena moteris iš trijų renkasi darbą ne visą darbo dieną, o taip elgiasi tik vienas vyras iš dešimties.

Moterys dažniau palieka darbo rinką nei vyrai. Tokios karjeros pertraukos turi įtakos ne tik valandiniam atlygiui, bet ir ateities pajamoms bei pensijai. Vienuose sektoriuose ir profesijose dominuoja moterys, o kituose – vyrai. Kai kuriose šalyse už darbą, kuriame dominuoja moterys (pvz., mokytojų ar pardavėjų), mokami mažesni atlyginimai nei už darbą, kuriame dominuoja vyrai, nors tas darbas reikalauja tokios pat profesinės patirties ir išsilavinimo. Diskriminacinis atlyginimas, nors ir neteisėtas, taip pat prisideda prie vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumo.

Todėl ne be reikalo minima Moters diena, o Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje kovas yra paskelbtas „Moterų istorijos mėnesiu“ (ang. „Women's History Month“), norint paminėti svarbų moterų indėlį į istoriją ir visuomenės raidą.

Tiesa, tulpes šios dienos proga vis dar populiariausia dovanoti Rusijoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.