Pirmasis Kauno burmistras sugrįžo į Laisvės alėją

Paminklas pirmajam Kauno burmistrui Jonui Vileišiui sugrįžo į Laisvės alėją priešais Centrinio pašto pastatą – ten, kur buvo pastatytas 2017-ųjų vasarą. Kurį laiką jis džiugino Rotušės aikštės lankytojus.

Paminklas burmistrui J.Vileišiui vėl stovi Laisvės alėjoje priešais Centrinį paštą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paminklas burmistrui J.Vileišiui vėl stovi Laisvės alėjoje priešais Centrinį paštą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2020, 8:51 AM

Perkelti paminklą teko dėl vykstančios Laisvės alėjos rekonstrukcijos – tai buvo padaryta 2018 metų gegužę.

Nors paminklas savaitės pradžioje jau stovėjo jam skirtoje vietoje, dar prireikė šiek tiek laiko sutvarkyti jo pamatą, kad būtų galima atverti lankytojams, nors šią savaitę Laisvės alėjoje jų nebuvo daug.

Burmistrui J.Vileišiui skirta 2,4 metro aukščio bronzinė skulptūra buvo išlieta Vokietijoje. Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno kūrinys atspindi istorinę asmenybę, užtikrintai žengiančią pirmyn, tiksliai atkurtais veido bruožais, tų laikų drabužiais ir autentišku portfeliu.

Į skulptūros atidengimo iškilmes atvykusi JAV gyvenanti J.Vileišio dukra Rita Vileišytė-Bagdonienė tvirtino, kad skulptūra labai panaši į jos tėvą.

Viešnia priminė, kad 1921 metais, kai J.Vileišis tapo Kauno burmistru, tai buvo apleistas miestas, apie jį žmonės kūrė anekdotus. Per trumpą laiką Kaunas pasikeitė neatpažįstamai ir tai daugiausia lėmė sunkus ir atkaklus J.Vileišio darbas.

Garsaus šalies politinio veikėjo palikuonė džiaugėsi, kad pagaliau deramai buvo pagerbtas daug miestui nuveikęs žmogus, nors jis niekada ir netroško garbės.

Paminklas pastatytas rėmėjų lėšomis ir perduotas miesto savivaldybei. Darbai užtruko pusmetį ir kainavo apie 100 tūkst. eurų.

Istorikų teigimu, J.Vileišiui einant burmistro pareigas vyko intensyvi Kauno miesto plėtra iš senojo miesto branduolio – senamiesčio – į Naujamiestį, Žaliakalnį, Aleksotą, Šančius ir kitus priemiesčius.

Šį istorinį laikotarpį bene labiausiai atspindi tuo metu susiformavęs kaunietiškos modernistinės architektūros stilius, 2015 metais įvertintas ir visos Europos mastu, suteikiant šiam reiškiniui Europos paveldo ženklą. Vienu pagrindinių tarpukario moderniosios architektūros perlų laikomi Centrinio pašto rūmai buvo statyti J.Vileišio vadovavimo miestui metu.

J.Vileišis Kauno burmistru dirbo nuo 1921 iki 1931 metų.

Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas Arnoldas Bukelis pranešė, kad balandžio mėnesį į Laisvės alėją bus grąžintas ir paminklas garsiam prieškario estrados atlikėjui Danieliui Dolskiui.

Jis stovėjo greta buvusio „Metropolio“ restorano, kuriame dažnai vykdavo D.Dolskio pasirodymai.

Pasak A.Bukelio, Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai dar truks maždaug du mėnesius. Tiek pat laiko prireiks sutvarkyti biurokratinius darbų formalumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.