Ukmergės senamiesčio grindinys slepia paslaptis

Ant Ukmergės piliakalnio kadaise stovėjo medinė pilis, kuri 1391 metais buvo sudeginta Vytauto ir Jogailos kovų metu. Manoma, kad XV a. Ukmergės Pilies kalno teritorijoje iškilo mūrinė pilis, kuri galutinai sunyko XVIII a. pabaigoje. Tačiau apčiuopiamų duomenų apie pilį nebuvo iki pat praėjusių metų.

2019 m. archeologinių tyrimų metų Ukmergė piliavietėje surastos statinio liekanos.<br> KPD nuotr.
2019 m. archeologinių tyrimų metų Ukmergė piliavietėje surastos statinio liekanos.<br> KPD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 5:07 PM

2019-aisiais, atliekant žvalgomuosius archeologinius tyrimus Ukmergės Pilies kalno teritorijoje, buvo rastos gynybinių konstrukcijų liekanos. Pilies parko pakraštyje buvo aptiktas iš stambių lauko akmenų sumūrytas ir kalkių skiediniu surištas XVII-XVIII a. mūras, o šalia jo – išlikęs akmenų grindinys.

Pasak archeologų, tai gali būti pietrytinėje Pilies kalno dalyje buvusio žvaigždinės formos gynybinio bokšto liekanos, o maždaug 30 metrų į vakarus nuo šio radinio, jau kitoje tyrimų vietoje, aptikta, kaip spėjama, gynybinio griovio dalis.

Radiniai galimai aptikti buvusios mūrinės pilies teritorijoje. Jie intriguoja mokslininkus, tad archeologai planuoja tęsti darbus senojo miesto vietoje ir Ukmergės senamiesčio viešosiose erdvėse (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero, Pilies kalno parko). Radiniai bus nuodugniai ištyrinėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.