Palanga ieško menininkų, kurie parengtų skulptūros diplomatui Jamesui Simpsonui idėją

Palangos savivaldybė ieško menininkų, kurie galėtų parengti idėją, kaip atrodytų skulptūra-meninis akcentas, skirtas diplomatui Jamesui Youngui Simpsonui ir Derybinei grupei dėl Palangos grąžinimo.

J.Simpsonas – XX a. pradžios britų diplomatas, kuris vadovavo tarptautinei komisijai, padėjusiai išspręsti Lietuvos ir Latvijos ginčą dėl Palangos.
J.Simpsonas – XX a. pradžios britų diplomatas, kuris vadovavo tarptautinei komisijai, padėjusiai išspręsti Lietuvos ir Latvijos ginčą dėl Palangos.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustas Stankevičius, BNS

Apr 13, 2020, 12:59 PM

„2021 metais minėsime Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmetį – reikšmingą ir išskirtinę šalies istorijos datą. Prie to labai prisidėjo J.Simpsonas ir Derybinė grupė dėl Palangos grąžinimo. Jiems šis meninis akcentas ir bus skirtas“, – BNS sakė Palangos savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus
vyriausioji specialistė Kristina Litvinienė.

Pasak jos, konkursui pateiktus projektus vertins komisija, kurią turėtų sudaryti savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos, taip pat savivaldybės administracijos, tarybos,
kultūros įstaigų bei vietos bendruomenės atstovai.

Trečiosios vietos laimėtojui numatoma skirti 500 eurų premiją, antrosios – 1 tūkst. eurų premiją, o nugalėtojui – 2 tūkst. eurų premiją. Su laimėtoju taip pat bus vydkomos neskelbiamos derybos ir pasirašoma sutartis dėl projekto įgyvendinimo.

„Įamžinimui numatyta skirti iš viso skirti 40 tūkst. eurų. Iš jų – 3,5 tūkst. eurų bus skirta premijoms išmokėti“, – teigė K.Litvinienė.

Skulptūrą-meninį akcentą numatoma įrengti Meilės alėjos ir J.Simpsono gatvės sankryžoje.

„Šioje vietoje dalyviai gali savo nuožiūra siūlyti skulptūros-meninio akcento pastatymo vietas“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

J.Simpsonas – XX a. pradžios britų diplomatas, kuris vadovavo tarptautinei komisijai, padėjusiai išspręsti Lietuvos ir Latvijos ginčą dėl Palangos.

1918 metais paskelbusi nepriklausomybę, Latvija nurodė valstybės sienas, pagal kurias Palangą priskyrė savo teritorijai. Tačiau tokiam sprendimui nepritarė Lietuva.

Siekiant išvengti karinio konflikto, šalys sudarė tarptautinę komisiją ginčui išspręsti. Jai vadovauti paskirtas J.Simpsonas.

Beveik tris mėnesius dirbusi komisija nutarė Palangą atiduoti Lietuvai – 1921 metais kovo 30 dieną sudaryta tarpvalstybinė Lietuvos ir Latvijos sienos sutartis.

J.Simpsonas Lietuvoje buvo apdovanotas Gedimino ordinu, Palangoje jo vardu pavadinta gatvė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.