Lenino pinigai iki šiol guli Šveicarijos banke

Istorikai seniai žino, kad Didžiosios Spalio revoliucijos įkvėpėjas Leninas, gyvendamas emigracijoje Šveicarijoje, turėjo ten kuklią banko sąskaitą, kurios, prieš grįždamas į Rusiją 1917-ųjų pavasarį, neuždarė.

Plakatas su Lenino portretu.
Plakatas su Lenino portretu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-24 10:26, atnaujinta 2020-04-25 17:39

Rusijos leidinio „Komsomolskaja pravda“ korespondentui Ivanui Taranekai, padedamam pažįstamo šveicaro – bankininko ir istoriko mėgėjo, pavyko „Lenino palikimo“ pėdsakus aptikti Ciuricho kantono banke. Ten iki šiol yra sąskaita Nr.611361, priklausanti Vladimirui Uljanovui. Pasirodė, kad Leninas joje išsaugojo 5 Šveicarijos frankus (4,75 euro).

kp.ru korespondentas, norėdamas sužinoti, kiek palūkanų priaugo per daugiau kaip šimtą metų, susisiekė su banku. Į skambutį atsiliepęs tarnautojas pasiteiravo, ar jis yra pono Uljanovo giminaitis arba patikėtinis.

Sužinojęs, kad ne, mandagiai paaiškino, kad pašaliniai negali gauti informacijos apie klientų sąskaitas.

Tačiau padedamas Šveicarijos bankų sistemos specialistų, I.Taraneka apytikriai apskaičiavo, kokią sumą dabar būtų galima pasiimti iš Lenino sąskaitos.

Remiantis praėjusio amžiaus pradžioje įprastomis vidutiniškai 1 proc. metinėmis palūkanomis ir pajamų iš procentų kapitalizavimu, išeitų, kad, atsižvelgiant į infliaciją, Lenino palikuoniai gali tikėtis tik 12,98 Šveicarijos franko (12,33 euro).

„Užteks dviem bokalams šveicariško pilstomojo alaus, kurį Uljanovas, beje, gana mėgo. Bet naujos revoliucijos iš tokių pinigų tai jau tikrai nesukurstysi“, – konstatavo  publikacijos autorius.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.