Lietuvos istorija prie Seimo išbluko – teliko dėmės

Kokia Lietuva buvo 1392–1430 ar 1920–1923 metais? Lankantis prie parlamento ir žvelgiant į žemėlapiais uždangstytą fontaną į klausimą atsakyti bus sunku.

Kokia Lietuva buvo 1920–1923 metais? Į šį klausimą atsakyti bus labai sunku, nes žemėlapiai visiškai išbluko.<br>M.Cibo nuotr.
Kokia Lietuva buvo 1920–1923 metais? Į šį klausimą atsakyti bus labai sunku, nes žemėlapiai visiškai išbluko.<br>M.Cibo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2020, 10:35 AM, atnaujinta Jul 2, 2020, 3:39 PM

Mat žemėlapiai visiškai išbluko, o jų atnaujinti, kaip ir fontano, niekas neskuba.

Anksčiau Seimo kanceliarija tvirtino, kad fontano negali atnaujinti dėl to, kad nėra žemės sklypo šeimininkė.

Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Audrius Gelžinis informavo, kad jau seniausiai Seimo kanceliarija panaudos sutartimi valdo žemės sklypą prie parlamento rūmų. Ir ne vieną – 2,77 ir 1,96 hektaro ploto.

Tačiau Seimo kanceliarija tą dar kartą paneigė: informavo portalą lrytas.lt, kad greta Seimo rūmų esantis inžinerinis statinys – fontanas – nuosavybės teise priklauso Vilniaus miesto savivaldybei ir į minimų žemės sklypų ribas nepatenka.

Fontanas dar 2013-aisiais buvo išardytas, o užpernai jo detalės pavogtos.

Tiesa, prieš 8 metus savivaldybė buvo parengusi priešprojektinius Nepriklausomybės aikštės ir joje esančio fontano atnaujinimo pasiūlymus. Preliminariais skaičiavimais, fontanui sutvarkyti tuo metu būtų reikėję apie 1,74 mln. eurų.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis dėstė, kad fontanas buvo įrengtas sovietmečiu, kai nebuvo normalių technologijų ir siurblių. Beje, dabar fontano baseinas atsidūręs virš tunelio, nuolat veikiamas vibracijos.

Fontano baseinas yra pažeistas, sutrūkęs, visa vandens sistema sugedusi, surūdijusi, o konstrukcijos – prie griūties ribos. Todėl 1987-aisiais skulptoriaus Gedimino Karaliaus ir architekto Algimanto Nasvyčio sukurtas ir „Daugiasroviu“ pavadintas fontanas Nepriklausomybės aikštėje jau keletą metų užsodinamas gėlėmis ar apsėjamas veja.

Tai kiekvienais metais miestui kainuoja 25 tūkstančius eurų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.