Lobynas istorijos mėgėjams – knyga apie kryžiuočius

Leidykla „Briedis“ išleido naujieną – istoriko Davido Nicolle‘o ir iliustratoriaus Grahamo Turnerio knygą „Kryžiuočių ordinas 1190–1561 m.“.   

 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
 Knygos iliustracija.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-07-08 14:25

Daugeliui lietuvių viduramžių laikotarpis siejasi su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės galybės ir šlovės laikais, karaliumi Mindaugu, valdovais Gediminu, Kęstučiu, Vytautu Didžiuoju. Viduramžių istorija neįsivaizduojama be kruvinų mūšių ir šlovingų pergalių. O juk karų nebūna be priešų.    

Galingiausias, kėlęs grėsmę Lietuvos valstybės egzistencijai buvo užkariautose baltų prūsų žemėse įsitvirtinęs Kryžiuočių (dar vadinamas Vokiečių arba Teutonų) ordinas. Daugiau nei 150 metų paskutinių Europos pagonių karas prieš visos krikščioniškos Europos remiamus kryžiuočius buvo žūtbūtinis. Jo atgarsis amžiams įsitvirtino lietuvių tautos sąmonėje, tapo pačiu tikriausiu didvyriškumo, kovos už laisvę ir valstybingumą simboliu, atsispindinčiu kultūroje ir mene. 

Ordiną palaužė tik 1410 m. istorinė pergalė Žalgirio lauke, iškovota bendromis sąjungininkių, LDK ir Lenkijos karalystės, pastangomis. Po triuškinamo pralaimėjimo kryžiuočiams nepavyko atkurti buvusios galybės. Reformacijos plitimas ir svarios politinės priežastys lėmė, kad 1525 m. vietoj Kryžiuočių ordino valstybės buvo įkurta pasaulietiška Prūsijos kunigaikštystė. Iš katalikybės į liuteronybę perėjo paskutinis Ordino didysis magistras Albrechtas Brandenburgietis, tapęs pirmuoju Prūsijos valstybės valdovu. XVI a. gana nepriklausomai veikusi šiaurinė Kryžiuočių ordino atšaka – buvęs Livonijos ordinas, taip pat sekuliarizuotas.   

Kas iš tiesų buvo kryžiuočiai – tie riteriai-vienuoliai? Kas sąlygojo Kryžiuočių ordino atsiradimą baltų genčių pašonėje? Kas lėmė jo vidinę politiką ir teritorinę ekspansiją?    Ši knyga – tikras lobynas istorijos mėgėjams. Joje pateikiami detalūs pasakojimai apie vieno žymiausių, prilygusių legendiniams tamplieriams ir hospitaljerams, kryžininkų ordino įsikūrimą Artimuosiuose Rytuose, kryžiaus žygių į Palestiną laikotarpiu, apie šios organizacijos ankstyvąją ir vėlyvesnę struktūrą, riterių treniravimosi ypatumus, taktiką, ginkluotę, patirtį. 

Knygą „Kryžiuočių ordinas 1190–1561 m.“ skaitytoją nudžiugins ne tik istoriko D. Nicolle‘o parengtais tekstais, ne tik gausybe senovinių piešinių, raižinių ir nuotraukų, bet ir profesionalaus iliustratoriaus Grahamo Turnerio darbais. 

Trumpai apie autorius   

1944 m. gimęs Davidas Nicolle‘as yra karo istorikas, viduramžių karybos specialistas, skaitęs daug  paskaitų, paskelbęs daugybę straipsnių ne tik viduramžių Europos, bet ir viduramžių islamo pasaulio karybos tema. Daug metų darbavosi „BBC Arabic Service“. Rytų ir Afrikos studijų mokykloje Londone jis įgijo magistro laipsnį, o Edinburgo universitete – daktaro. D. Nicolle’as – produktyvus Oksforde įsikūrusios leidyklos „Osprey Publishing“ autorius. Ši leidykla daugiausia leidžia karo istorijai skirtas knygas.    Dailininko Grahamo Turnerio specializacija – viduramžių laikotarpis. Savo piešiniuose jis siekia kiek galima tiksliau atkurti senovės šarvuotę ir ginkluotę, remdamasis išlikusia archeologine medžiaga, ikonografijos pavyzdžiais. G. Turneris iliustravo daugelį „Osprey Publishing“ knygų įvairių istorinių epochų temomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.