Nacionalpopulizmas pasaulyje ir Lietuvoje: ar tikrai nacionalpopulistai skaičiuoja paskutines dienas?

Knyga „Nacionalpopulizmas: maištas prieš liberaliąją demokratiją“ (iš anglų kalbos vertė Vilma Kačerauskienė, leidėja „Vaga“) –  tai išsami studija, kurią parašė du svarbiausi nacionalpopulizmo ir fašizmo tyrinėjimo ekspertai profesoriai Rogeris Eatwellas ir Matthew Goodwinas. Ši filosofinio, publicistinio žanro knyga – žvilgsnis į įvairių šalių partijų raidą per pastaruosius 20 metų.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro vadovas M.Baltrukevičius kalbina Eltos žurnalistę P.Levickytę.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro vadovas M.Baltrukevičius kalbina Eltos žurnalistę P.Levickytę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2020, 11:59 AM, atnaujinta May 15, 2023, 3:36 PM

Vakaruose daugėja rinkėjų, kurie jaučiasi atstumti, atsiskirti nuo politikos, vis labiau priešiškai nusiteikę mažumų, imigrantų ir neoliberalios ekonomikos atžvilgiu.

Daugelis rinkėjų atsigręžia į nacionalpopulistinius judėjimus, šie pradėjo keisti Vakarų liberalios demokratijos veidą.

Skeptikai sako, kad nacionalpopulistai skaičiuoja paskutines dienas. Jie tikisi, kad ryškiausi tokių partijų veikėjai yra „pagyvenę baltieji vyrai“, kurie greitai mirs. Tačiau tokie teiginiai gana toli nuo tiesos ir tai įrodo knygos autoriai R.Eatwellas bei M.Goodwinas.

Jie bando atsakyti, kas lėmė nacionalpopulizmo populiarėjimą. Rašytojai, kaip geriausi detektyvai, vysto siužetą ir nagrinėja „bylą“, žerdami įrodymus, kad užuominų apie nacionalpopulizmo bangą buvo jau seniai ir jas mačiusių žmonių nestebina nei breksitas, nei Donaldo Trumpo rinkimai. R.Eatwellas ir M.Goodwinas teigia, kad D.Trumpas ir breksitas yra daug platesnės tendencijos dalis.

Autoriai rašo apie tai, kokią įtaką ši banga padarys ateities politikai ir kas remia tokius populistinius judėjimus. Pastarajam aspektui knygoje skiriama daugiausiai dėmesio.

Knygoje „Nacionalpopulizmas: maištas prieš liberaliąją demokratiją“ daug statistikos, citatų, straipsnių santraukų, nuomonių apklausų rezultatų, pagrindžiančių autorių mintis. Rašytojai pateikia objektyvią analizę, padedančią skaitytojui suprasti, kaip kandidatai ir partijos, kurios prieš kelerius metus būtų buvusios nušvilptos, tampa politiškai konkurencingomis.

R.Eatwellas – Anglijos Bato universiteto lyginamosios politikos profesorius emeritas. Pagrindinė jo tyrimų sritis yra Europos ir Amerikos fašizmas, šiuolaikinis ekstremizmas ir populizmas.

Kita svarbi jo darbų kryptis yra tyrimai, įrodantys kad nacionalpopulizmas nėra tiesiog laikinas ar maištingas judėjimas, bet atspindi daugelio rinkėjų, kurie jaučiasi pamiršti populiarių partijų, nuomonę.

M.Goodwinas – Kento universiteto politikos mokslų profesorius, populiarių knygų autorius. Jis dirbo su daugiau nei 200 organizacijų ir konsultavo jas politinio nepastovumo Vakaruose klausimais.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydos bibliotekos TV studijoje knygą pristatė Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius ir naujienų agentūros ELTA žurnalistė Paulina Levickytė.  

Pašnekovai svarstė, kiek nacionalpopulizmo matome Lietuvos politikoje. Ko tikėtis iš ateities, kai žmonės nejaučia ryšio su jiems atstovaujančiais politikais, bijo dėl tautos išlikimo, nerimauja dėl finansinės savo ateities ir nebepasitikti tradicinėmis partijomis? Kiek šios tendencijos jau juntamos Lietuvoje, o gal tai tėra ateities politikos bruožai?

Kviečiame žiūrėti knygos „Nacionalpopulizmas: maištas prieš liberaliąją demokratiją“ pristatymo vaizdo įrašą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.