KGB darbuotojų surinktose nuotraukose – žvilgsnis iš kitos Atgimimo barikadų pusės

Kovo 11 dienos proga Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras surengė virtualią parodą „Atgimimo mitingai: žvilgsnis iš kitos barikadų pusės“

Pirmasis Sąjūdžio mitingas prie LSSR Aukščiausiosios Tarybos rūmų. Greta pirmu numeriu paženklinto Arūno Degučio pavardės kitoje nuotraukos pusėje pažymėta, kad jis jau žinomas KGB darbuotojams kaip „nacionalistas“.
Pirmasis Sąjūdžio mitingas prie LSSR Aukščiausiosios Tarybos rūmų. Greta pirmu numeriu paženklinto Arūno Degučio pavardės kitoje nuotraukos pusėje pažymėta, kad jis jau žinomas KGB darbuotojams kaip „nacionalistas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras

Mar 10, 2021, 3:11 PM, atnaujinta Mar 10, 2021, 3:14 PM

Daugiau nei trys dešimtmečiai prabėgo nuo tų laikų, kai audringi atgimimo mitingai sutraukdavo tūkstantines minias. Pamiršę ilgus metus kausčiusią baimę, Lietuvos žmonės gyveno Laisvės ir Nepriklausomybės viltimi.

Tačiau ne visi mitingų dalyviai ėjo į juos vedami pakilių jausmų. Nesankcionuotų mitingų ir susibūrimų dalyvius sekė budri KGB akis. Nesikišdami į mitinguotojų vaikymą, KGB darbuotojai užrašinėjo kalbas, iškeltų plakatų turinį, registravo dalyvių skaičių ir, kad vėliau galėtų nustatyti jų tapatybę, fotografuodavo. Dalį įvairių susibūrimų fotografijų KGB darbuotojai gaudavo ir iš kitų asmenų ar žinybų, pavyzdžiui, laikraščių redaktoriai ar ELTA perduodavo fotokorespondentų darytas nuotraukas. Ilgainiui KGB sukaupė didelę nuotraukų kolekciją. Jose įamžinti aktyvesni mitingų dalyviai buvo numeruojami, nustatoma jų tapatybė. Galima tik įsivaizduoti, kas būtų laukę tų žmonių, jei būtų pavykę užgniaužti tautos atgimimą...

Į galingą sąjūdį susivienijusi Lietuva atkūrė nepriklausomą valstybę, KGB darbuotojai 1991 m. rugpjūtį išsikraustė iš rūmų Gedimino prospekte, o jų darytos ir rinktos nuotraukos liko. Liko, kad liudytų istoriją.

Kviečiame akimirką stabtelti ir atsigręžti atgal. Pažvelkite į KGB darbuotojų surinktas nuotraukas. Nesiekiame atkurti chronologinės įvykių sekos – tiesiog siūlome pasigėrėti žmonėmis, kurių taip bijojo ir kuriuos slapta sekė KGB. Nuotraukose užfiksuoti paprasti žmonės, kurių drąsa ir vienybė padėjo iškovoti ir apginti Laisvę. Galbūt kurioje nors atpažinsite draugą, kaimyną, brolį, save...

Parodą galite apžiūrėti štai čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.