Valstybės gimtadienį Raudondvaryje apdovanoti Kauno rajonui nusipelnę žmonės

Antradienį švenčiant Lietuvos valstybės gimtadienį, Raudondvario dvare surengtose iškilmėse meras Valerijus Makūnas Kauno rajono garbės ženklais apdovanojo aštuonis kraštui nusipelniusius asmenis.

Antradienį švenčiant Lietuvos valstybės gimtadienį, Raudondvario dvare surengtose iškilmėse meras Valerijus Makūnas Kauno rajono garbės ženklais apdovanojo aštuonis kraštui nusipelniusius asmenis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antradienį švenčiant Lietuvos valstybės gimtadienį, Raudondvario dvare surengtose iškilmėse meras Valerijus Makūnas Kauno rajono garbės ženklais apdovanojo aštuonis kraštui nusipelniusius asmenis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2021, 7:20 PM

Simboliška, kad pirmo lygio Kauno rajono garbės ženklas įteiktas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriui Juozui Augučiui – žmogui, kuris daug metų dirba mokslo ir švietimo srityje.

Pasak rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, šį universitetą ir Kauno rajono savivaldybę sieja glaudūs bendradarbiavimo ryšiai. Ir net tik todėl, kad VDU Žemės ūkio akademija įsikūrusi Kauno rajone. Reikšminga tai, kad rajono savivaldybė kartu su VDU įsteigė universitetinę Akademijos Ugnės Karvelis gimnaziją ir ketina statyti naują jos pastatą. Kartu su universitetu įkurta Talentingų moksleivių akademija. O neseniai priimtas sprendimas, kuris Kauno rajono savivaldybei leis finansiškai motyvuoti VDU Švietimo akademijos studentus, kartu rengti naują mokytojų pamainą, kelti jau dirbančių pedagogų kvalifikaciją.

„Visos šios priemonės nukreiptos į jaunąją, kartą, todėl esu dėkingas J. Augučiui už supratimą, iniciatyvas ir partnerystę“, – kalbėjo V. Makūnas.

Antro lygio Kauno rajono garbės ženklu apdovanotas kunigas Antanas Gražulis. Jam tapus Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčios parapijos klebonu, buvo atstatyta prieš keletą metų sudeginta šventovė. Dvasininko pasiaukojamą veiklą gerai vertina ir vietos bendruomenė. A. Gražulis sovietmečiu yra dalyvavęs rezistencinėje veikloje, platino Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką. Nuo 1989-ųjų jis – Lietuvos skautų dvasios tėvas, pirmasis Lietuvos kariuomenės kapelionas. Su Kauno valstybine filharmonija ir jos direktoriumi Justinu Krėpšta, kuris taip pat pelnė Kauno rajono apdovanojimą, Kauno rajono savivaldybę sieja ilgi, kūrybingi bendradarbiavimo metai. Kauno filharmonija aktyviai dalyvauja Raudondvario menų inkubatoriaus veikloje. J. Krėpštos iniciatyva kasmet į įvairius pakaunės miestelius atkeliauja Pažaislio muzikos festivalio koncertai. Kartu su kitais partneriais buvo įspūdingai paminėti Juozo Naujalio metai, o iš Raudondvario kilusio lietuviškos muzikos patriarcho kūryba įamžinta specialioje vinilo plokštelėje.

Kauno rajonas – gilias žemdirbystės tradicijas puoselėjantis kraštas, o Babtų seniūnijoje gyvenantis Romas Majauskas ne tik pažangiai ūkininkauja, bet ir yra pilietiškas: remia seniūnijos šventes, renginius, padeda tvarkyti kelius, telkti bendruomenę. R. Majauskui taip pat įteiktas antro lygio Kauno rajono garbės ženklas.

Pilietiškumu garsėja ir verslininkė Aušra Paulauskienė – Vilkijos gimnazijos tarybos pirmininkė, „Saulėtekio“ bendruomenės centro pirmininkės pavaduotoja, sambūrio „Gerumo ąžuolas“ tarybos narė. Moteris finansiškai rėmė Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčios remonto darbus ir Paštuvos Šv. Barboros bažnyčios atstatymą, kultūros renginius, organizavo medelių sodinimą, istorinės atminties įamžinimą.

Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos direktorė Valė Urbelienė geba rasti būdų atnaujinti ir modernizuoti mokyklos erdves, savo veikloje diegia inovacijas. Ypač aktyviai dalyvauja projektuose, jai vadovaujant buvo įrengtas tarptautinius reikalavimus atitinkantis futbolo stadionas.

Trečio lygio Kauno rajono garbės ženklas įteiktas Zapyškio seniūnijos Kuro kaimo seniūnaičiui Simui Zareckui. Jau daug metų šis verslininkas remia bendruomenes šventes, savo ūkyje užaugintomis gėlėmis puošia seniūnijos viešąsias erdves, prisideda asfaltuojant gatves.

Garbės ženklas papuošė ir Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Vido Barausko krūtinę. Pulkininkas remia savanorių ugniagesių veiklą, jo iniciatyva rengiami mokymai, pratybos, dalijamasi patirtimi.

Dėkodamas Kauno rajono gyventojams už bendruomeniškumą ir solidarumą, įveikiant laikmečio iššūkius, tarp jų – ir pandemiją, meras V. Makūnas pabrėžė, kad šiandien Kauno rajonas yra jaunatviškas, veržlus ir augantis, jaunos šeimos čia nori kurti savo ateitį, auginti vaikus. Tai – geras ženklas, kartu – ir didelis įpareigojimas savivaldybei, nes reikia naujų darželių, mokyklų, salių kultūrai plėtoti, stadionų bei kitų puikiai sutvarkytų viešųjų erdvių.

ELTA primena, kad Raudondvario dvare Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse prasidėjo tarptautinė gyvosios istorijos šventė, trukusi 4 dienas. Su svečiais iš Latvijos bei Lenkijos, su muzika, šokiais, dainomis, edukacijomis, ekskursijomis, vaišėmis ir kūrybiniais užsiėmimais. Ypač daug renginių buvo skirta šeimoms.

Antradienis – paskutinė šventinio renginių maratono reprezentaciniuose Raudondvario dvaro rūmuose diena. Po iškilmingo rajonui nusipelniusių žmonių apdovanojimo Raudondvaryje didingą koncertą Valstybės dienos proga rengia Pažaislio muzikos festivalis. Koncerto programoje – Georgo Friedricho Hendelio, Wolfgango Amadeus Mozarto, Giedriaus Svilainio ir Ryto Svilainio kūriniai. Juos atlieka Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Sergejus Krylovas), Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas, dirigentas Giedrius Pavilionis), solistai: Lina Dambrauskaitė (sopranas), Vytautas Rumšas (aktorius – skaitovas), Ignas Ciplijauskas (aktorius – skaitovas), Dovas Lietuvninkas (trimitas), dirigentas A. Dambrauskas. Nemokamą koncertą rajono žmonėms bei jų svečiams dovanoja Kauno rajono savivaldybė.

Lygiai 21 valandą Raudondvario rūmų parke, kaip ir visoje Lietuvoje, taip pat – kitose šalyse, kur gyvena lietuvių, nuskambės su pasididžiavimu giedama Tautiška giesmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.