Aistringas keliautojas kviečia į neatrastas vietas Vilniaus pašonėje

Kelionėmis po Lietuvą Mantas susidomėjo 2017 metais, kai susipažino su Viktorija, o kiekvienam pasimatymui rinkdavosi vis kitą vietą.

 Raudondvario dvaras prie Nemenčinės.<br> Wikipedia nuotr.
 Raudondvario dvaras prie Nemenčinės.<br> Wikipedia nuotr.
Arvydų-Bezdonių dvaras.
Arvydų-Bezdonių dvaras.
Žeimenos ir Neries santaka.
Žeimenos ir Neries santaka.
Šv.Ignoto koplyčia.
Šv.Ignoto koplyčia.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-07-13 17:58, atnaujinta 2021-07-13 18:07

Greitai lankytinų vietų sąrašas baigėsi, todėl pora leidosi į naujų objektų paieškas, o dabar, juokauja Mantas, bent jau Vilniuje nebėra vietų, kurios liko neaplankytos.

Tvarkos – vis daugiau

„Matau, kad kelionės po Lietuvą populiarėja. Tokios mados nebuvo prieš keletą metų, sulaukdavome ir keistų replikų ar žvilgsnių: kur jūs čia važiuosite, nėra ką pamatyti.

Džiugu, kad yra kelionių po Lietuvą pagyvėjimas. Iš dalies ir dėl koronaviruso situacijos, bet prisideda ir tai, kad lankytinos vietos vis labiau tvarkomos, gražėja, statomi nauji apžvalgos bokštai, įrengiami pažintiniai takai, atsiranda informaciniai stendai“, – sakė M.Brazdžionis.

Pamatyti, sako jis, tikrai yra ką – vien piliakalnių Lietuvoje beveik tūkstantis. Deja, ne visi jie paruošti lankyti, tačiau Lietuvos gamta tikrai gali nudžiuginti gražiomis upėmis, atodangomis.

Mantas sako, kad stengiasi atrasti ir aplankyti mažiau žinomas vietas, o savo įspūdžiais pasidalija ir savo „Instagram“ paskyroje.

„Vilniaus rajone slypi nemažai neatrastų objektų, siūlau juos aplankyti mėgstantiems keliauti po Lietuvą“, – sakė M.Brazdžionis, šįkart numatęs supažindinti su keturiomis lankytojų dar menkai žinomomis vietomis šalia Vilniaus.

Raudondvario dvaras

Netoli Nemenčinės yra Raudondvario vardu pavadinta gyvenvietė, kurioje yra įspūdingi rūmų griuvėsiai. Nuo XVI amžiaus pabaigos šioje vietoje buvo dvaras, priklausęs vyskupui Ignotui Masalskiui.

Pasikeitus dvaro savininkams pastatų komplekse vėliau įsikūrė didelis bravoras, alumi aprūpindavęs didelę dalį visos Lietuvos.

Sėkmingai veiklą čia vykdžiusi alaus darykla leido plėstis dvaro ansambliui – teritorijoje netrukus atsirado vandens malūnai, karčemos ir kiti statiniai.

Dabar pagrindiniai dvaro rūmai apleisti, o kadaise klestėjusio bravoro pastatai pamažu atnaujinami.

Santakos geležinkelio tiltas

10 kilometrų nuo Raudondvario yra nepaprastai įdomus gamtos kampelis, kurį galima pavadinti net viena įspūdingiausių vietų visame Vilniaus rajone.

Čia Žeimena įteka į Nerį, o abi upes jungia 3 įspūdingi tiltai.

Didžiausią įspūdį palieka jau nebenaudojamas vokiškas geležinkelio tiltas, statytas maždaug prieš 80 metų. Gerokai vėliau visai šalia pastatytas ir antrasis tiltas, kuriuo traukiniai rieda iki šiol.

Šalia yra ir kabamasis pėsčiųjų tiltas. Atokioje vietovėje, apsuptoje upių, šie inžineriniai statiniai atrodo labai įdomiai.

Šv.Ignoto koplyčia

Atokiame Pričiūnų kaime tarp laukų ir miškų stovi tvarkinga, kukli Šv.Ignoto koplyčia.

Ji šiame krašte iškilo 1837 metais. Ant jos sienų galima rasti atminimo lentas su svarbiausiais vietos istoriniais įvykiais.

Kasmet antroje vasaros pusėje čia vyksta Šv.Ignoto atlaidai, į kuriuos vyksta tikintieji iš viso Vilniaus krašto. Gražus objektas, kurį verta aplankyti vykstant pakeliui.

Arvydų-Bezdonių dvaras

Šalia Vilniaus miesto ribos stovi legendinis Arvydų-Bezdonių dvaras. Ryškiai rožinis dvaro pastatas spalvingumu išsiskiria iš tolo.

Klestinčiame dvaro ansamblyje kadaise veikė vandens malūnas, šalia – kelios gamyklos. Teritorija dar patrauklesnė tapo, kai prie pat dvaro buvo nutiestas geležinkelis Sankt Peterburgas–Varšuva.

Čia prieš 113 metų buvo įvykdytas garsiausias tuo metu traukinio apiplėšimas – Jozefo Pilsudskio vadovaujama grupuotė pavogė šimtus tūkstančių rublių, vežtų į valstybės iždą iš Varšuvos į Rusiją.

Sovietmečiu neremontuojamas dvaro pastatas visiškai sunyko, tačiau privačiomis pastangomis ne taip seniai vėl atgimė naujam gyvenimui. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.