Mokslo metų pradžios proga – dovanos Valdovų rūmų lankytojams

Valdovų rūmų muziejus mokslo metų pradžios proga lankytojus pasitinka su dovanomis: kviečia nemokamai nusikelti į praeitį virtualiojoje realybėje, taip pat šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais nemokamai dalyvauti specialiai Rugsėjo 1-ajai parengtuose edukaciniuose užsiėmimuose.

 Valdovų rūmų muziejus mokslo metų pradžios proga lankytojus pasitinka su dovanomis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Valdovų rūmų muziejus mokslo metų pradžios proga lankytojus pasitinka su dovanomis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2021, 4:39 PM

Virtuali kelionė per šimtmečių istoriją

Tik iki penktadienio (rugsėjo 3 d.) lankytojai, atėję į Valdovų rūmų muziejų, gali 3D virtualioje erdvėje nemokamai nusikelti šimtmečiais į praeitį ir pamatyti, kaip istoriškai keitėsi Vilniaus pilių teritorija, Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija nuo XIII a. iki šių dienų. Atnaujintas virtualus turas leidžia suvokti istorinio lobyno, eksponuojamo Valdovų rūmų muziejuje, svarbą.

Aštuonių minučių trukmės virtualioje 3D projekcijoje, sukurtoje remiantis Valdovų rūmų teritorijoje atliktų archeologinių tyrimų duomenimis ir kita moksline medžiaga bei panaudojant palydovinius matavimo duomenis, atkuriamos tikslios gynybinių statinių bei pilių vaizdų rekonstrukcijos, susietos su realiai muziejuje eksponuojamais mūrais ir archeologiniais radiniais. Ir ne tik – virtualiai, pagal tikslius mokslinius duomenis, atkurtas istorinių statinių tūris, formos, aukštis, eksterjeras, medžiagos, spalvos ir kitos detalės.

Leistis į 3D virtualią kelionę laiku nemokamai gali kiekvienas, apsilankęs Valdovų rūmų muziejuje ir įsigijęs bilietą į I maršrutą iki rugsėjo 3 dienos. Tam nebūtinas gidas ar išankstinė registracija. Įprastai ši paslauga kainuoja 1 eurą, tačiau mokslo metų pradžios proga kiekvienas lankytojas gali individualiai pasinaudoti nemokama 3D virtualios kelionės laiku paslauga.

Nemokami kūrybiniai užsiėmimai

Valdovų rūmų muziejus taip pat primena, kad rugsėjo 1-ąją lankytojų laukia dar viena dovana: nemokami edukaciniai užsiėmimai šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais. Rugsėjo 1 d. 11.00–16.00 val. edukatoriai laukia šeimų, kurios nuspręs mokslo metų pradžią švęsti prasmingai. Muziejus siūlo pasivaikščiojimą ekspozicijoje „Kalavijas ar knyga? Ko mokėsi valdovų vaikai“.

Sužinosite, kuris iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų pirmas išmoko skaityti, o kuris – rašyti, kokių žinių ir gebėjimų reikėjo valdovui prieš 600 metų. Šis užsiėmimas – tai nekasdienis pasakojimas, kaip buvo ugdomi Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Kazimiero Jogailaičio (1440/1447–1492) sūnūs.

Sužinosite, kokie sūnų pasiekimai džiugino valdovą ir kodėl jo anūką Žygimantą Augustą laikome labiausiai išsilavinusiu Jogailaičių dinastijos atstovu. Dar neišdilus vasaros įspūdžiams, užsiėmime bus prisiminta, ką veikdavo valdovų sūnūs, keliaudami su palydovais po svečias šalis.

Apie rūmuose gyvenusio „mokinio“ kasdienybę galite išgirsti tik vieną kartą metuose – Rugsėjo 1-ąją!

Kūrybinės dirbtuvės

Dar vienas nemokamas užsiėmimas šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais – kūrybinės dirbtuvės „Sukurk skirtuką knygai“.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) rūmuose Vilniuje sukaupta didelė biblioteka saugojo ano meto išmintį. Šiandien greta knygų tam naudojamos įvairios laikmenos, tačiau tada biblioteka buvo vienas iš valdovų turto ir išminties įrodymų. Užsiėmime bus kuriamas skirtukas savo arba draugo skaitomai knygai.

Registracija ir galimybių pasas nereikalingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.