Paviešintas NKVD dokumentas apie žydus gelbėjusius Telšių apskrities gyventojus

Rugsėjo 23-iąja minime Lietuvos žydų genocido dieną. Ta proga Lietuvos ypatingasis archyvas pristato SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimą Lietuvos SSR NKVD apie Vokietijos okupacijos metais žydus gelbėjusius Telšių apskrities gyventojus.

SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimas.<br>LYA nuotr.
SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimas.<br>LYA nuotr.
SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimas.<br>LYA nuotr.
SSRS NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdybos 1944 m. spalio 18 d. pranešimas.<br>LYA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lietuvos ypatingojo archyvo inf.

Sep 23, 2021, 4:49 PM

Pranešime nurodyta, kad 1941 m. vasarą Juozas Straupys suorganizavo 9 žydų šeimų pabėgimą iš Telšių geto. Iš geto pabėgusius 26 žydus jis drauge su kitais slapstė iki pat nacių okupacijos pabaigos, juos maitino ir rengė. Nuo mirties išgelbėti žydai buvo slapstomi organizuotai, nuolat keičiant slaptavietes. Žydus, nepaisydami gresiančio mirtino pavojaus, gelbėjo Telšių aps. Alsėdžių vls. Šarnelės, Jurgaičių, Rotenėnų ir kt. kaimų gyventojai, Alsėdžių bei Žemaičių Kalvarijos parapijų kunigai, Alsėdžių mokyklos mokytoja. Prie gelbėjimo prisidėjo Alsėdžių policijos viršininkas, kuris „apie planuojamą paiešką įspėdavo žydus slėpusius asmenis ir nepradėdavo paieškos iki tol, kol negaudavo pranešimo, kad žydai patikimai paslėpti“.

Jau galima susipažinti su dokumentu ir paskaityti jo vertimą į lietuvių kalbą (vertė Lietuvos ypatingojo archyvo VRM dokumentų skyriaus vedėjas Povilas Girdenis) ištrauką.

„NKVD kariuomenės Pirmojo Pabaltijo fronto užnugario apsaugai valdyba

/Žvalgybos skyrius/

VISIŠKAI SLAPTAI

Veikiančioji armija

1944 m. spalio 18 d. Nr. 4/00921

LIETUVOS SSR VIDAUS REIKALŲ LIAUDIES KOMISARUI

Vilniaus m.

1944 m. spalio viduryje į Lietuvos SSR Telšių apskrities Alsėdžių valsčiaus Kalvarijos mstl. dislokuotą mūsų kariuomenės padalinį atvyko du žydų tautybės piliečiai – Jochelis FIŠKINAS ir Izraelis FAKTORAS, kurie pranešė, kad Lietuvos SSR teritoriją užpuolus vokiečiams, jie, drauge su kitais žydais, buvo įkalinti Telšių mieste vokiečių įkurtame „GETE“ (šis žodis dokumente visur rašomas kabutėse).

1941 m. vasarą, iš šio keliomis eilėmis spygliuota viela apjuosto bei sargybinių saugomo „GETO“, Alsėdžių valsčiaus Šarnelės kaimo gyventojas, pasiturintis valstietis Juozas STRAUPYS išlaisvino 26 žydus, kurie aktyviai padedant STRAUPIUI ir kai kuriems kitiems vietiniams gyventojams, slapstėsi visą okupacijos laikotarpį iki pat mūsų atvykimo.

Žydų išlaisvinimas iš „GETO“ ir jų slėpimas siaubingo teroro, vykusio Vokietijos okupacijos metais, sąlygomis, buvo lydimas didelių sunkumų bei mirtino pavojaus tiek ryžtą ir pasiaukojimą pademonstravusiems asmenims, tiek jų šeimų nariams.

Siekdamas išgelbėti žydus iš „GETO“ ir išsaugoti jų gyvybes, STRAUPYS važiavo arkliais 30 km į Telšius, išsiaiškino „GETO“ aptvėrimą, apsaugos tvarką ir vieną tamsią naktį per nuotekų vamzdį pateko į „GETO“ teritoriją. Ten jis susisiekė su pirmais sutiktais žydais ir pasiūlė jiems pagalbą, organizuojant pabėgimą.

Pasinaudodamas nuotekų vamzdžiu ir keliais apsauginio vielos aptvaro pažeidimais, STRAUPYS išlaisvino 9 šeimas, iš viso 26 žmones“.

Visą dokumentą galima perskaityti Lietuvos ypatingojo archyvo interneto svetainėje https://www.archyvai.lt/lt/lya/rugsejo-23-iaja-6scs.html

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.