„Taško teatro“ aktoriai išradingai primins vieno Klaipėdos kvartalo istoriją

„Taško“ teatro įkurta meninė iniciatyva „Pasivaikščiojimas Klaipėdoje“ tęsia savo veiklą ir pristato tris teatralizuotas ekskursijas, skirtas uostamiesčio tapatybei tyrinėti. Spalio 3 dieną „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.

 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.<br> D.Rimeikos nuotr.
 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.<br> D.Rimeikos nuotr.
 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.<br> D.Rimeikos nuotr.
 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.<br> D.Rimeikos nuotr.
 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.
 „Taško“ teatro kūrybinė komanda kviečia į pasivaikščiojimą „Uosto praryti“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 1:27 PM, atnaujinta Oct 5, 2021, 10:39 AM

Ekskursija atskleis Vitės kvartalo istoriją bei raidą. Kelionė prasidės nuo uosto gatvėje esančio „Labdarybės“ namo, kuris dar buvo vadinamas „Gaidžio namu“. Pastatą 1910 m. suprojektavo architektas Kleemannas. Tai yra pirmoji visoje Baltijos jūros pakrantėje daugiafunkcė įstaiga. Čia veikė pirtis, bilietų kasa, valgykla, vaikų darželis uosto darbininkams. „Gaidžio namo“ pavadinimas atsirado dėl priešais namą buvusios gaidžio skulptūros su fontanu.

Objektas pažymėtas jūrinio paveldo ženklu. Šiuo ženklu ženklinami su jūriniu paveldu susiję objektai – pastatai ir buvusių pastatų vietos, krantinės, takai, laivai ir kitkas. Pasivaikščiojimo metu atsiskleis Klaipėdos kaip jūrinio miesto išskirtinumas.

Ekskursijos metu skambės klaipėdiečių mintys apie jų santykį su uostu, jūra bei Klaipėdos miestu, dalyviai sužinos Ferdinando ir Vydūno skverų idėjas.

Pasak iniciatyvos autoriaus Pauliaus Kavoliūno, teatralizuotos ekskursijos idėja kilo, pastebėjus, jog daug unikalių ir istoriškai reikšmingų Klaipėdos pastatų yra apleisti ir tarsi uosto praryti. Anksčiau klaipėdiečiai Uosto gatve (buvusia Malkų g.) galėjo pasiekti marias.

Čia vykdavo prekyba, važinėjo tramvajus, todėl tai buvo miestiečių traukos taškas. O dabar ši vieta yra aptverta, nepasiekiama ir izoliuota nuo miestiečių. Dėl to P.Kavoliūnas panoro priminti klaipėdiečiams Vitės kvartalo istorinę kaitą, reikšmę ir raidą.

Aktorė Karolina Kuzborska atkreipė dėmesį į neįprastą ekskursijos struktūrą ir formą. Teatralizuotame pasivaikščiojime penki aktoriai, atlikdami paslaptingų vedlių vaidmenis, kuria vientisą, kupiną veiksmo ypatingos atmosferos kelionę.

„Ekskursijos metu siekiame ne tik suteikti žiūrovams istorinės informacijos, bet taip pat paskatinti miestiečius pastebėti savojo miesto kaitą, domėtis jo istorija ir žmonėmis. Juk Klaipėdoje gausu spalvingų asmenybių su įdomiomis gyvenimo istorijomis. Šis pasivaikščiojimas – mėginimas atrasti jungtį tarp jūros, uosto, miesto ir žmogaus.“, – kalbėjo aktorė.

Pasivaikščiojimo vedliai – Karolina Kuzborska, Paulius Kavoliūnas, Aistė Alksnytė, Donatas Mickūnas, Jūratė Martinaitytė ir Kristupas Biržietis, kostiumų dailininkė – Erika Jankauskaitė

Pasivaikščiojimų datos – spalio 3 d. 18 val. ir spalio 6 d. 18 val. Ekskursijos pradžia – Uosto g. 22 (Labdarybės namas), ekskursijos pabaiga – Senoji perkėla.

Renginys iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. Bilietus platina www.tiketa.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.