Vilniaus universiteto kiemo grindinys slėpė žmonių palaikus

Jau perlaidoti 140 žmonių palaikai, kurie buvo rasti renovuojant Vilniaus universiteto Šv.Jonų bažnyčios šiaurinę sieną Konstantino Sirvydo kieme. Kada ir kodėl jie čia atsirado – nėra aišku.

Rastus palaikus nuspręsta deramai perlaidoti Šv.Jonų bažnyčios rūsiuose.<br>VU nuotr.
Rastus palaikus nuspręsta deramai perlaidoti Šv.Jonų bažnyčios rūsiuose.<br>VU nuotr.
Rastus palaikus nuspręsta deramai perlaidoti Šv.Jonų bažnyčios rūsiuose.<br>VU nuotr.
Rastus palaikus nuspręsta deramai perlaidoti Šv.Jonų bažnyčios rūsiuose.<br>VU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 11:50 AM, atnaujinta Nov 15, 2021, 12:41 PM

Palaikai rasti prieš metus, 2020 m. rudenį. Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto mokslininkės dr. Justina Kozakaitė ir dokt. Rūta Brindzaitė atliko išsamų antropologinį tyrimą, kurio metu nustatė 96 individų lytį ir amžių, 15 jų buvo vaikai.

„Tyrimas atskleidė ir ligas, kuriomis sirgo mirusieji, rasti išskirtiniai sužalojimai, pavyzdžiui, daugybinės sugijusios traumos galvos srityje arba mirtini sužalojimai, arba sėkmingos chirurginės intervencijos atvejis – sugijusi pėdos amputacija ir kt.

Tokie tyrimai padeda nustatyti ne tik medicininius, bet ir istorinius faktus“, – pasakojo R.Brindzaitė.

Atguldavo nusipelnę žmonės

Bandant atsakyti į klausimą, kaip ir kodėl žmonių palaikai atsirado Šv.Jonų bažnyčios kieme, reikėjo ir žinių apie jos istoriją.

Jau nuo bažnyčios pastatymo XIV–XV a. sandūroje jos rūsiuose buvo laidojami žmonės. Tuo metu buvo įprasta praktika, kad bažnyčios kriptose amžinojo poilsio atguldavo ne tik dvasininkai ar bažnyčios mecenatai, bet ir iškilūs miestiečiai.

Įkūrus bažnyčią buvo įsteigta Šv.Jono Krikštytojo brolija. Jos nariai buvo įžymesni miestiečiai, turėję rūpintis parapinės bažnyčios išlaikymu.

Savo koplyčias prie parapijos bažnyčios netruko įsteigti Vilniaus auksakaliai, siuvėjai, chirurgai, todėl iškilūs miestiečiai čia ir buvo laidojami rūsiuose.

Sena tradicija lėmė, kad bažnyčios kriptos buvo skirtos palaidojimams. Todėl beveik kiekvienoje bažnyčioje tiek Lietuvoje, tiek Europoje galima aptikti koplyčių, po kuriomis ilsisi tą koplyčią fundavusių asmenų kūnai.

Panaši situacija buvo ir Šv.Jonų bažnyčioje net po to, kai perpildyti rūsiai XVI–XVII a. sandūroje buvo išvalyti.

Baiminosi epidemijos

Bažnyčios Piaseckių ir Oginskių koplyčiose esančios paminklinės lentos su epitafijomis tik dar kartą paliudija, kad rūsiuose buvo palaidoti šių koplyčių fundatoriai. O po Loreto Marijos altoriumi įrengtas Jono Liutauro Chreptavičiaus šeimos moterų mauzoliejus.

Taigi palaidojimai šioje bažnyčioje tikrai sunkiai suskaičiuojami.

Galiausiai XIX a. 3-iajame dešimtmetyje per Šv.Jonų bažnyčios rekonstrukciją visi rūsiuose buvę palaikai buvo sudėti į vieną didesnį rūsį, užpilti žemėmis, degintomis kalkėmis ir užmūryti.

Universiteto administracija tuomet tam pritarė teigdama, kad atviri palaikai gali sukelti epidemiją. Tolesnė palaidojimų istorija nėra žinoma.

Lygiai taip pat nežinoma, kada konkrečiai šie palaikai atsirado K.Sirvydo kieme. Anot liudininkų, mirusieji čia buvo perkelti iš bažnyčios rūsių sovietmečiu, per XX a. 8-ajame dešimtmetyje vykusią VU rekonstrukciją.

Ši versija tikėtina, nes palaikai rasti suardyti ir po palyginti negiliu žemės sluoksniu.

Perlaidojo bažnyčios rūsiuose

„Lietuvoje statybų ar pastatų rekonstrukcijų metu dažnai randama žmonių palaikų iš senesnių laikų, bet nėra jokios visuotinai priimtos tvarkos, nurodančios, ką su jais daryti toliau, kaip garbingai jais pasirūpinti.

Dažniausiai savo iniciatyva tuo rūpinasi įvairios bendruomenės, bažnyčių parapijos.

Vilniaus universitetas per renovaciją rastus palaikus nusprendė deramai perlaidoti Šv.Jonų bažnyčios rūsiuose, iš kur, manoma, jie ir buvo išnešti.

Tikimės, kad šis universiteto gestas taps garbingo elgesio su Lietuvoje rastais istoriniais mirusiųjų palaikais pavyzdžiu“, – sakė Vilniaus universiteto muziejaus vadovė Monika Ramonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.