Ūkininko lauke atidengta įspūdinga senovinė mozaika – viena iš nedaugelio tokių mozaikų Europoje

Ūkininko lauke aptikta Didžiojoje Britanijoje unikali romėnų mozaika, vaizduojanti vieną garsiausių Trojos karo mūšių.

Ši vieta aptikta per praėjusių metų karantiną.<br>„Historic England“ nuotr.
Ši vieta aptikta per praėjusių metų karantiną.<br>„Historic England“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė, DPA-ELTA

Nov 25, 2021, 10:15 AM

Meno kūrinys aptiktas kasinėjant prašmatnios vilos kompleksą, sudarytą iš daugybės konstrukcijų ir kitų pastatų, priskiriamas trečiajam ar ketvirtajam mūsų eros amžiui, pranešė „Historic England“. Ketvirtadienį pranešta, kad vieta tokia reta ir svarbi, jog paskelbta oficialiai Kultūros departamento (DCMS) saugomu paminklu.

Mozaikoje pavaizduota scena iš Homero „Iliados“ – epinė Achilo ir Trojos didvyrio Hektoro kova. Tai viena iš nedaugelio tokių mozaikų Europoje ir buvo didelės vilos pramogų ar valgomojo zonos grindų dalis.

Tikėtina, kad komplekse gyveno turtingas asmuo iš vėlyvojo romėnų laikotarpio. Duncanas Wilsonas, „Historic England“ generalinis direktorius, apibūdino radinį kaip „nuostabų“.

Šią vietą Rutlande per praėjusių metų karantiną aptiko Jimas Irvine'as, kurio tėvui Brianui Naylorui priklauso žemė. Tada J. Irvine'as pranešė valdžios institucijoms, Lesterio universiteto archeologijos tarnybos (ULAS) pradėjo kasinėjimus.

Jis papasakojo, kaip „pasivaikščiojimas po laukus su šeima“ virto „neįtikėtinu atradimu“. „Kviečiuose rasti neįprasti keramikos dirbiniai sužadino mano susidomėjimą ir paskatino atlikti tolesnį tiriamąjį darbą“, – sakė jis. - Vėliau, žiūrėdamas į palydovines nuotraukas, pastebėjau labai aiškią žymę, tarsi kažkas būtų nupiešta mano kompiuterio ekrane kreidos gabalėliu. Tai buvo tikrai „oho, čia tai bent“ akimirka“.

Vėliau archeologai aptiko mozaikos liekanas, jų matmenys – 11 metrų ir beveik 7 metrai. Tokia mozaika, vaizduojanti du herojus, Achilą ir Hektorą, bei jų kovą, pasibaigusią Hektoro mirtimi, unikali Jungtinėje Karalystėje. Johnas Thomasas iš ULAS sakė, kad meno kūrinį užsakęs asmuo akivaizdžiai išmanė klasiką (...) ir turėjo pinigų užsakyti tokį detalų kūrinį.“

Paveldo ministras Nigelas Huddlestonas sakė: „Šis įspūdingas prašmatnaus romėnų komplekso atradimas Rutlande padeda mums geriau suprasti mūsų istoriją. Džiaugiuosi, kad apsaugojome šią vietą, kad ji toliau būtų tyrinėjama ir kasinėjama“.

Rutlando vilos atradimas ir nufilmuotas mozaikos atidengimas bus parodytas 2022 m. pradžioje kaip „BBC Two“ filmo „Digging For Britain“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.