Valdovų rūmų muziejus kviečia kalbėti, kiek kainuoja istorija

„Šiame varde atpažįstama Lietuva“, – taip XVI amžiuje apie kunigaikščius Radvilas, pasiekusius savo galybės apogėjų, kalbėjo amžininkai.

Leidinys „RADVILOS. Kunigaikščių istorija ir paveldas“.<br>V.Abramausko nuotr.
Leidinys „RADVILOS. Kunigaikščių istorija ir paveldas“.<br>V.Abramausko nuotr.
Kunigaikštis Motiejus Radvila.<br>V.Abramausko nuotr.
Kunigaikštis Motiejus Radvila.<br>V.Abramausko nuotr.
Monografija „Žygimanto Augusto gobelenai. Istorija ir vaidmuo“.<br>V.Abramausko nuotr.
Monografija „Žygimanto Augusto gobelenai. Istorija ir vaidmuo“.<br>V.Abramausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

2022-02-24 11:00, atnaujinta 2022-02-24 12:30

Tiek laiko, tiek ir erdvės skalėje sunku būtų atrasti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės momentą ar kampelį, kuriame savo pėdsako nebūtų palikusi Radvilų giminė ir iškiliausi jos atstovai. Kunigaikščių Radvilų palikimas pristatomas monumentalios tarptautinės parodos „RADVILOS. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ kataloge. Dviejų tomų leidinyje išsamiai atskleidžiami kunigaikščių Radvilų istorijos ir paveldo pjūviai, taip pat pristatomas jų nekilnojamasis paveldas.

Vasario 24 d. 15.00–16.00 val. Vilniaus knygų mugės Konferencijų salėje 5.1 kunigaikštis Motiejus Radvila pristatys daugiau nei pusę tūkstančio metų Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje gyvenusią ir mūsų valstybę kūrusią giminę. Kartu diskusijoje dalyvausiantys istorikai – prof. Rimvydas Petrauskas, dr. Vydas Dolinskas, Marijus Uzorka ir moderatorė dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė – kviečia kalbėti, kiek kainuoja istorija. Kunigaikščių Radvilų fondas, Lenkijos, Lietuvos, Baltarusios ir Ukrainos muziejai karų ir politinių perversmų išsklaidytus Radvilų giminės pėdsakus renka po kruopelę ir per Radvilas pasakoja visos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją.

Vilniaus knygų mugėje Valdovų rūmų muziejus pristatys ir daugiau leidinių, skirtų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldui. Klestėjęs regionas su įspūdingos architektūros dvarais ir bažnyčiomis ne kartą buvo tryptas ir niokotas svetimų kariaunų. Šiandienos įvykių Ukrainoje kontekste istorikai kviečia susimąstyti, kokią reikšmę ne tik vienai giminei, bet ir valstybei turi išlikę paveldo artefaktai, liudijantys praeities istoriją.

Monografijos „Žygimanto Augusto gobelenai. Istorija ir vaidmuo“ pristatymas

Vasario 26 d. 17.00 val. Vilniaus knygų mugės konferencijų salėje 5.5 Valdovų rūmų muziejus pristatys naujausią leidinį – prof. Ievos Kuizinienės monografiją „Žygimanto Augusto gobelenai. Istorija ir vaidmuo“. „Ši knyga nėra pirmoji, kurioje rašau apie Žygimanto Augusto gobelenus, bet pirmoji, skirta tik Žygimanto Augusto gobelenų kolekcijai. Tema pasirinkta ne atsitiktinai – Žygimanto Augusto kolekcijos tyrimai tęsiasi jau antrą šimtmetį, tačiau juose retai užsimenama apie galimą šios kolekcijos ryšį su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste ir vilnietiškąja valdovo rezidencija“, – sako knygos autorė prof. I. Kuizinienė.

Monografijos pristatyme dalyvaus knygos autorė dr. Ieva Kuizinienė, dr. Vydas Dolinskas, dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė. 2023 m. Valdovų rūmų muziejuje planuojama surengti istorinę Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) gobelenų kolekcijos, kuri šiandien yra saugoma Krokuvos Vavelio pilies muziejuje, parodą. Diskusijoje bus kalbama apie I. Kuizinienės atskleistus faktus, kad bent jau ankstyvieji gobelenai – heraldinių audinių, biblinės „Pirmųjų tėvų istorijos“ bei „Nojaus istorijos“ serijos buvo užsakytos Žygimantui Augustui būnant tik Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu, už jas sumokėta iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždo.

Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto gobelenų kolekcijos istorija – pavyzdys, kaip gali skirtis Lietuvos ir užsienio istorikų vertinimai, nors ši kolekcija sutartinai vadinama ambicingiausiu paskutiniojo Jogailaičio kultūriniu ir politiniu manifestu. Knygos pristatyme bus analizuojamas ir kolekcijos politinis statusas bei reprezentacinis vaidmuo per svarbiausius Lietuvos ir Lenkijos istorinius įvykius. Šį vaidmenį kolekcijai suteikė istoriniame kontekste precedento neturintis Žygimanto Augusto testamentas, kuriuo kolekcija buvo palikta Abiejų Tautų Respublikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.