Muziejų naktį Valdovų rūmuose – kelionė per Lietuvos istoriją

Pasitinkant Tarptautinę muziejų dieną Valdovų rūmai kviečia šeštadienio vakarą praleisti kartu.

Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Naktis muziejuje.<br>Muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

May 12, 2022, 7:25 PM

Bus proga pažinti Lietuvos valstybės galios pamatus, pasisemti geležinio vilko stiprybės, suprasti „švelniosios“ diplomatijos jėgą Lietuvos didžiųjų kunigaikščių valdymo amžiais, sužinoti, ką galėjome pasiekti ginklo galia, ar tiesiog pasimėgauti Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto laikais skambėjusia muzika.

Speciali nakties programa „Muziejų galia: stiprūs dalindamiesi“

Nuo 18.00 val. iki vidurnakčio Valdovų rūmų muziejuje lankytojų laukia asmeniniai pasakojimai apie Lietuvos istoriją. Kelios dešimtys muziejininkų, pasipuošę atpažinimo ženklais, lauks 11 stotelių, kur supažindins su išskirtiniais eksponatais, dalinsis savo žiniomis. Valdovų rūmų muziejus kviečia drąsiai klausti ir per vieną vakarą sužinoti daugiau nei parašyta istorijos vadovėliuose.

Muziejaus archeologai, istorikai, parodų kuratoriai, edukatoriai ir gidai pasakos apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją nuo XIV a.: kokie buvo statomi pilies gynybiniai įtvirtinimai, kaip atrodė XVI a. aukštoji mada ar rūmų pramogos. Kartais net vieno nedidelio žiedo su brangakmeniu istorija gali atverti rūmų pasaulį. O ginkluotės ekspozicijoje muziejininkai dalysis, kaip atrodė rinktiniai Lietuvos vyrai skirtingais amžiais.

Bus pristatomas ir tikrasis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais statytas bokštas, iš kurio, kaip spėja istorikai, valdovas ir rašė laiškus apie Vilnių pasauliui.

Muzikos ekspozicijoje lauks „Mash machine“ – muziejaus edukatorių padedami ant muzikos stalo esančiomis „skambančiomis kaladėlėmis“ lankytojai galės komponuoti muziką.

Koncertas „Sigismundus – rex amatus, rex amandi. Žygimanto Augusto laikų muzika“

Į Valdovų rūmus Muziejų nakties vakarą sugrįžta Jogailaičių dvare skambėjusi muzika. Didžiojoje renesansinėje menėje šeštadienį 18.00 val. rengiamas nemokamas senosios muzikos koncertas.

Ansamblis „Floripari“ iš Lenkijos pristatys muzikinį pasakojimą apie Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gyvenimą ir pasiekimus. Karas ir politika, mecenatystė, dvaro šventės ir šėliojimai, garsusis meilės romanas ir Barboros Radvilaitės, antrosios valdovo žmonos, karališkų perlų paslaptis – visa tai susijungs į muzikinę istoriją su gražiausia Abiejų Tautų Respublikos ir Europos Renesanso muzika.

Valdovų rūmų skliautais vilnys XVI a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Lenkijos Karalystės ir kitų Europos šalių muzika ir šokiai (pagal Žygimanto Augusto valdymo laikų muzikos kūrinių inventorinį sąrašą), tarp jų – žymiosios vestuvių ir laidotuvių giesmės apie Žygimantą ir Barborą.

Koncertas – nemokamas, bet bus priimami tik užsiregistravę klausytojai (https://registracija.valdovurumai.lt/f011yroz).

Filmas „Praeitis atsivėrė ateičiai“

Valdovų rūmų muziejus po ilgesnės pertraukos kviečia pasižiūrėti 2019 m. sukurto filmo (scenarijaus autorius Jonas Banys, režisierius Mindaugas Meškauskas) ir susipažinti su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atgimimo istorija, praskleisti Vilniaus centre surasto ir dabar muziejuje eksponuojamo archeologinio paveldo, sukauptų istorinių ir meno vertybių paslapties šydą.

Filmo seansai šeštadienį – 19.00, 20.00, 21.00 val., Lankytojų vestibiulio auditorijoje.

Paslaptingasis genijus

Tarptautinėje parodoje „Baroko skulptūros mistika: Johanas Georgas Pinzelis ir kiti XVIII a. Lvivo meistrai“ pristatomas šiandienės Vakarų Ukrainos teritorijoje susiformavęs ir paplitęs unikalus vėlyvojo Baroko skulptūros fenomenas, kurio atspindys – parodoje eksponuojamos 20 įspūdingų medinių XVIII a. skulptūrų. Šeštadienio vakarą Valdovų rūmų muziejus kviečia nemokamai apžiūrėti parodą ir išgirsti dramatiškų istorijų, kurios supa paslaptingąjį genijų J. G. Pinzelį.

Istoriniai šarvai ir šiuolaikinė diplomatija

Muziejininkai lauks ir tarptautinėje vieno šedevro parodoje „Filius vero unicus... Vaikiški Žygimanto Augusto šarvai“. Lenkijos ir Lietuvos kronprinco Žygimanto Augusto (1520–1572) vaikiški šarvai yra svarbus Lietuvos istorijos ir paveldo reliktas ne tik dėl aukštos europinio lygio meistrystės ar vaikiškų šarvų retumo.

Tai yra viena įspūdingiausių ir puikiai išlikusių istorinių relikvijų, liudijančių Jogailaičių dinastijos europinius ryšius ir tiesiogiai susijusių su vienu garsiausių Lietuvos ir Lenkijos valdovų, kurio laikais Vilnius buvo tapęs visam Europos regionui reikšmingu politikos, diplomatijos, ūkio, kultūros ir meno centru, svarbiu Renesanso miestu.

Ukrainos laisvės simboliai

Valstybės apdovanojimais ir Ukrainos istorija besidomintys lankytojai dar galės apžiūrėti parodą „Ukrainos laisvės simboliai“. Čia pristatomi pasaulyje itin reti ankstyvieji Ukrainos valstybės ordinai. Šios regalijos primena modernios Ukrainos valstybės nepriklausomybės pradžią, kurią šiandien siekia paneigti ir sunaikinti Rusija.

Šeštadienio vakarą lankytojai turės galimybę pasigrožėti ir mecenato dr. Prano Kiznio paveikslų galerija, kurioje pristatomas žymių XIV–XVII a. Italijos bei Italijoje dirbusių dailininkų tapybos darbų rinkinys, taip pat naujausius įsigytus Valdovų rūmų muziejaus eksponatus, kaip monetomis puoštą XVII a. sidabro taurę Lobyno salėje. Muziejų nakties programa, prasidėjusi 18 val., baigsis vidurnaktį, tačiau Valdovų rūmų muziejus įspėja, kad į muziejų lankytojai bus įleidžiami iki 23.00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.