Atvirose paskaitose kviečia susipažinti su Ukraina ir jos valstybingumo istorija

Vytauto Didžiojo universitete dirbanti Ukrainos mokslininkė kviečia Ukrainos istorija ir jos sąsajomis su Lietuva besidominčius studentus, dėstytojus, mokslininkus ir plačiąją visuomenę į atviras paskaitas.

 Lietuva palaiko Ukrainą.
 Lietuva palaiko Ukrainą.
R.Marceniuk tyrimų sritys – šiuolaikinė istorija; Ukrainos ir Baltijos šalių santykių istorija (XIX–XXI a.); istoriniai ir biografiniai tyrimai.
R.Marceniuk tyrimų sritys – šiuolaikinė istorija; Ukrainos ir Baltijos šalių santykių istorija (XIX–XXI a.); istoriniai ir biografiniai tyrimai.
 Lietuva palaiko Ukrainą.
 Lietuva palaiko Ukrainą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 7:22 PM

Baigę mokymus, dalyviai gebės suprasti pagrindinius Ukrainos istorijos ir valstybingumo raidos etapus, susirasti pagrindinius Ukrainos istorijai skirtus istoriografinius šaltinius, kritiškai vertinti egzistuojančius naratyvus apie Ukrainos istoriją, kalbą ir kultūrą.

„Vykstančio karo metu empatija ir atjauta, kurią demonstruoja Lietuvos Respublikos piliečiai ukrainiečiams, primena mums istorinius laikus, kai II pasaulinio karo metu dar egzistuojant Lietuvos valstybei irgi buvome atviri persekiojamiems ir užtarimo bei pagalbos ieškantiems žmonėms.

Todėl ir šiandien itin svarbu nepamirštant praeities ir savųjų idealų toliau tęsti aktyvų mūsų pilietinį įsitraukimą skatinančias veiklas, idant nebūtume bevaliai vykstančio karo stebėtojai“, – teigė VDU Humanitarinių mokslų fakulteto prodekanas doc. dr. Giedrius Janauskas.

Anot Ukrainos saugumo tarnybos valstybinio archyvo filialo vyriausiosios mokslo darbuotojos, VDU Humanitarinių mokslų fakulteto Kauno istorijos centro mokslo darbuotojos dr. Ruslanos Marceniuk, garsioji George'o Orwello citata „Kas valdo praeitį, valdo ateitį, kas valdo dabartį, valdo praeitį“ iš romano „1984-ieji“ yra kaip niekada aktuali šiandien.

„2022 m. vasario 24 d. Rusija pradėjo plataus masto karinius veiksmus jau daugiau nei aštuonerius metus trunkančiame kare prieš Ukrainą – antrąją pagal dydį Europos šalį. Šiandien svarbu suvokti Ukrainos istorinę ir etninę savimonę, todėl šis kursas kviečia susipažinti su Ukraina ir jos valstybingumo istorija“, – įsitikinusi dr. R.Marceniuk.

4 savaičių (16 akademinių valandų) Ukrainos istorijos kurso paskaitos vyks du kartus per savaitę nuotoliniu būdu „MS Teams“ platformoje. Užsiėmimo trukmė – 2 akademinės valandos.

Dalykas bus dėstomas rusų kalba, pateikiant skaidres anglų kalba. Paskaitos vyks antradieniais ir ketvirtadieniais 18 val.–19 val. 30 min. 

Paskaitų temos: Ukrainos priešistorė; Kijevo Rusios valstybė ir Ukrainos kunigaikštystės (IX–XIII a.); Ukraina XIV–XVI a.: Lietuvos-Rusėnų valstybė ir Abiejų Tautų Respublika; Ukrainos kazokų epocha (XV–XVIII a.). Kazokų etmonų valstybė (1648–1782); Ukraina XIX a. ir XX amžiaus pradžioje; XX amžiaus pirmosios pusės Ukrainos istorija. Dalyvavimas pasauliniuose karuose ir nepriklausomybės kovose; Ukrainos istorija XX amžiaus antrojoje pusėje. Nepriklausomybės kūrimas; Ukraina XXI a. Rusijos ir Ukrainos karas.

Po paskaitų vyks diskusija ir įsivertinimo testas.

„Šis kursas – tai ne tik bandymas padėti Ukrainos tyrėjams skleisti žinią apie savo krašto tapatumą, etninę savimonę ir turtingą istoriją Europos sąjungos piliečiams, bet kartu tai – ir švietimo mainai, dalijantis žiniomis, kaip dirbama mūsų universitetuose, prisidedant prie Ukrainos aukštojo mokslo integracijos į ES struktūras.

Bendradarbiaujant taip pat siekiama parodyti, kaip Lietuvos ir Europos švietimo institucijos gali padėti savo šalyje likusiems Ukrainos tyrėjams ir dėstytojams nepertraukiamai tęsti šviečiamąją ir tiriamąja veiklą“, – teigė CLARIN-LT konsorciumo koordinatorė, VDU Humanitarinių mokslų fakulteto docentė dr. Jurgita Vaičenonienė.

R.Marceniuk įgijo daktaro laipsnį Kijevo nacionaliniame Taraso Ševčenkos universitete 2004 m., apgindama disertaciją „Ukrainiečių tautinis ir valstybinis atgimimas Užkarpatėje (1918–1939)“.

Nuo tada ji dirba Ukrainos valstybinio saugumo tarnybos archyvo tyrėja. Taip pat yra ilgametė Vytauto Didžiojo universiteto leidinio „Istorija. Lietuvos universitetų rinkinys“ redakcinės kolegijos narė, aktyviai dalyvauja tarptautinėse konferencijose Lietuvoje ir kitose šalyse, yra pristačiusi daugiau nei trisdešimt pranešimų ir paskelbusi per 80 straipsnių.

2022 m. ji tapo VDU mokslininkų bendruomenės nare Kauno istorijos centre ir mielai dalijasi savo žiniomis apie Ukrainos istoriją, kultūrą ir tradicijas Lietuvos ir tarptautinei auditorijai.

Jos tyrimų sritys – šiuolaikinė istorija; Ukrainos ir Baltijos šalių santykių istorija (XIX–XXI a.); istoriniai ir biografiniai tyrimai.

Daugiau informacijos ir registracija į paskaitas: https://openstudies.vdu.lt/dalykai/humanitariniai-mokslai/ukrainos-istorija/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.