Istoriniai rūmai miesto širdyje virs muziejumi

Pačioje sostinės širdyje, prie Bernardinų sodo, esančius Kirdiejų rūmus pagaliau nuspręsta sutvarkyti ir pritaikyti Vilniaus miesto muziejui.

Renesanso stiliaus Kirdiejų rūmai istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėti XVII amžiaus pradžioje.<br>S.Žiūros nuotr.
Renesanso stiliaus Kirdiejų rūmai istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėti XVII amžiaus pradžioje.<br>S.Žiūros nuotr.
Apleistą namą buvo atradę asocialūs asmenys.<br>S.Žiūros nuotr.
Apleistą namą buvo atradę asocialūs asmenys.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 1:28 PM

Ateityje į Kirdiejų rūmus iš laikinų patalpų Vokiečių gatvėje atsikraustys Vilniaus miesto muziejus.

Išskirtiniam istoriniam pastatui pertvarkyti bus skelbiamas tarptautinis konkursas ir renkama geriausia rūmų sutvarkymo ir pritaikymo muziejaus reikmėms idėja. Planuojama, kad Vilniaus miesto muziejus Kirdiejų rūmuose galėtų pradėti veikti 2026 metais.

„Nors savo muziejus turi visi didieji Europos miestai, Vilnius labai ilgai tokio neturėjo.

Prieš dvejus metus įkurtas muziejus kol kas lankytojus priima laikinose patalpose, kur neturi pakankamai vietos pristatyti didžiausią Lietuvos miestą – Vilnių.

Pačioje sostinės širdyje, prie Katedros aikštės, esantys rūmai tam idealiai tiktų. Tikiu, kad šį kartą pavyks atgaivinti ir įveiklinti pastatų kompleksą“, – kalbėjo Vilniaus miesto muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

Kirdiejų rūmų kompleksą, kuris įtrauktas į valstybės saugomų objektų sąrašą, sudaro trys pastatai: oficina, vežiminė ir pagrindiniai rūmai.

Pirmajame pagrindinių rūmų aukšte atsiras lankytojų centras, edukacijos erdvė, skaitykla, suvenyrų parduotuvė.

Antrasis aukštas bus skirtas nuolatinei Vilniaus pažinimo ekspozicijai. Trečiajame aukšte – palėpėje – bus rengiamos laikinos parodos. Oficinoje įsikurs kavinė ar užkandinė.

Dalyje patalpų bus saugomi muziejaus rinkiniai, bus patalpos muziejaus administracijai. Vidinį kiemelį ketinama pritaikyti lauko renginiams.

Renesanso stiliaus Kirdiejų rūmai istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėti XVII a. pradžioje. Po pirmojo savininko Vladislovo Antano Kirdiejaus mirties rūmai ėjo iš rankų į rankas, buvo nuniokoti.

Nuo XVIII a. perduoti Vilniaus universitetui, juose gyveno universiteto profesoriai. Rūmams priklausiusioje teritorijoje įkurtas botanikos sodas yra dabartinio Bernardinų sodo dalis.

Po 1830–1831 m. sukilimo uždarius Vilniaus universitetą rūmuose apsigyveno kareiviai, generolai. Tarpukariu čia veikė valgykla, sovietmečiu buvo įrengti butai.

Dar aštuntajame dešimtmetyje rūmuose ketinta įrengti restoraną, bet planai neįgyvendinti. Po nepriklausomybės atgavimo patalpas atrado benamiai ir asocialūs asmenys. Čia buvo gerai žinomas „Barboros skvotas“.

2004-aisiais Kirdiejų rūmai buvo išnuomoti verslininkams, kurie ilgalaikės nuomos sutartimi įsipareigojo juos sutvarkyti ir įrengti čia viešbutį, konferencijų centrą. Bet viskas taip ir liko pažadai.

Nors rūmai buvo šiek tiek aptvarkyti, rekonstrukcija sulaukė paveldosaugininkų priekaištų ir statybos buvo sustabdytos. Savivaldybė kreipėsi į teismą dėl sutarties nutraukimo. Iki 2021 m. virė teisminiai ginčai.

Visą tą laiką rūmai stovėjo apleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.