Institucijos sutarė kartu rengti Vilniaus istorinio centro valdymo planą

Kultūros ministerijoje ketvirtadienį Vilniuje pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas dėl sostinės istorinio centro valdymo plano rengimo.

Pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas dėl sostinės istorinio centro valdymo plano rengimo.<br>S.Žiūros nuotr.
Pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas dėl sostinės istorinio centro valdymo plano rengimo.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Perminas, BNS

Oct 20, 2022, 3:33 PM, atnaujinta Oct 20, 2022, 3:46 PM

Pagal jį numatoma, kad ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra (VSAA) įsipareigoja bendradarbiauti organizuodamos sostinės senamiesčio valdymo plano rengimą.

Taip pat susitarimas nurodo, jog UNESCO pasaulio paveldo sąraše esančios vietovės valdymo planą VSAA turės parengti iki 2023 metų gruodžio 31 dienos.

Susitarimą pasirašė kultūros ministras Simonas Kairys, sostinės savivaldybės meras Remigijus Šimašius ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius Gediminas Rutkauskas.

Miestas nėra muziejus

„Susirinkome padaryti to, ką vėluojame padaryti jau du dešimtmečius. Valdymo planas yra strateginis dokumentas, kuris atveria daugybe galimybių, jis apibrėžia strategines kryptys, supratimą, kokios yra galimybės, kokios yra grėsmės“, – ketvirtadienį prieš susitarimo pasirašymą žurnalistams sakė S. Kairys.

„Rusijos karas prieš Ukrainą priminė, kad pasaulio paveldo miestai turi turėti ne tik valdymo planus, bet ir strategijas bei labai konkrečias prevencines priemones“, – pridūrė jis.

R. Šimašiaus teigimu, iššūkiai kyla suderinant sostinės patogumą ir paveldo saugojimą.

„Miestas nėra muziejus, miestas turi būti gyvas ir gyvenantis, o ne tik paveldo saugykla. Miestas turi būti naudojamas objektas, tai čia ir yra mūsų didysis iššūkis, kad tai būtų sklandu ir patogu“, – sakė jis.

„Noriu pabrėžti, kad paveldas yra ne tiek tai, ką mes paveldėjom, o paveldas yra tai, ką mes turime palikti kitiems. O kai pradedam galvoti, ką mes norime palikti, paaiškėja kas yra vertinga, o kas nevertinga“, – pridūrė meras.

Bendradarbiavimo susitarime nustatyti šalių įsipareigojimai ir funkcijos. Kultūros ministro įsakymu bus sudaryta priežiūros grupė, ji vykdys Vilniaus istorinio centro valdymo plano rengimo priežiūrą. Ministerija koordinuos šios grupės veiklą, užtikrins vietos bei tarptautinių ekspertų paslaugų teikimą rengiant ir vertinant planą.

Valdymo planai iki 2024 metų

Sostinės savivaldybės sprendimu, Vilniaus istorinio centro vietos valdytoju paskirtas G. Rutkauskas.

„Tikimės, kad turėdami gerą, stiprų ir patikimą, stabilų palaikymą, politinį pasitikėjimą darysime savo darbą ir tikimės, kad pavyks sustiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą“, – sakė jis.

Pasak G. Rutkausko, tokie planai jau yra parengti Taline ir Varšuvoje, todėl „egzistuoja gera bazė pasižiūrėti kaip tie planai evoliucionuoja, kas juose keičiasi mūsų regione“.

Patvirtinus parengtą planą, pasak ministerijos, šalys pasirašys atskirą susitarimą.

Jame bus nustatyti įsipareigojimai dėl tolesnio bendradarbiavimo įgyvendinant plano veiksmus, jo dalių finansavimo ir įgyvendinimo stebėsenos.

Vilniaus istorinis centras 1994 metais jis įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Lietuvoje yra keturios išskirtinę visuotinę vertę turinčios vertybės, įrašytos į Pasaulio paveldo sąrašą: Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinė vietovė, Struvės geodezinio lanko punktas.

Parengti valdymo planus visoms keturioms vertybėms numatoma iki 2024 metų.

Patvirtinti valdymo planai privalomi visoms į Pasaulio paveldo sąrašą įrašytoms vertybėms, tačiau iki šiol nė viena jų Lietuvoje tokio plano neturėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.