Lietuvos filosofijos istorija ir dabartis: ką turime ir kuo galime didžiuotis

2005 m. UNESCO trečiąjį lapkričio ketvirtadienį oficialiai paskelbė Pasauline filosofijos diena ir pakvietė ją minėti kiekvienais metais.

O.Rodin „Mąstytojas“.<br> Wikipedia nuotr.
O.Rodin „Mąstytojas“.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-11 10:50, atnaujinta 2022-11-11 15:33

Atsiliepdamas į šį kvietimą Lietuvos kultūros tyrimų instituto (LKTI) Lietuvos filosofijos istorijos skyrius šią dieną pažymės rengdamas mokslinę konferenciją „Lietuvos filosofijos trajektorijos“, skirtą įvairiems Lietuvos filosofijos raidos laikotarpiams, autoriams ir idėjoms aptarti.

Konferencijoje pranešimus skaitys 23 pranešėjai – žinomi įvairių Lietuvos filosofijos epochų bei autorių tyrinėtojai, kurie aptars bei įvertins Lietuvos filosofinės minties trajektorijas nuo Reformacijos ir Kontrreformacijos iki šių dienų bei ateities perspektyvų.

Lietuvos filosofija yra giliai ir plačiai susijusi su pasauliniu filosofijos kontekstu: savo trajektorijas ji brėžia per įvairius istorinius laikotarpius, kalbas, kultūras, valstybes ir socialines bei politines santvarkas.

Lietuvos filosofija neapsiriboja vien Lietuvos teritorija ar vien lietuvių kalba. Ši jos ypatybė atsispindi ir konferencijos pranešimų temose.

Prelegentai nagrinės idėjas, dėstomas ne tik lietuvių, bet ir lotynų, lenkų, rusų, vokiečių, anglų bei kitomis kalbomis, aptars autorius, kurie priklauso kelioms kultūroms, mąstytojus, gyvenusius Lietuvoje ir svetur, kūrusius tiek laisvės, tiek tironijos ar „geležinės uždangos“ sąlygomis.

Todėl nebus pernelyg perdėta pasakyti, kad Lietuvos filosofijos trajektorijose atsispindi ir visos pasaulio filosofijos dinamika.

Konferencija „Lietuvos filosofijos trajektorijos“ vyks lapkričio 17–18 dienomis LKTI salėje, 216 k., Saltoniškių g. 58, Vilnius. Taip pat joje bus galima dalyvauti nuotoliniu būdu.

Daugiau informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.