Sovietinio režimo sąlygomis dirbusio fotografo ilgesys nepriklausomos Lietuvos architektūrai – naujoje knygoje

Kauno miesto muziejaus išleistų knygų kraitė šių metų pabaigoje pasipildė dar vienu solidžiu leidiniu – „Kaunas Stanislovo Lukošiaus žvilgsniu: tarpukario architektūra“.

Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Stanislovas Lukošius. Kaunas, 1954 m.<br>Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Stanislovas Lukošius. Kaunas, 1954 m.<br>Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Kauno miesto muziejaus archyvo nuotr..
Daugiau nuotraukų (5)

Aurelija Gervickaitė, Kauno miesto muziejus

Nov 20, 2022, 9:13 AM

Autorių kolektyvo parengta ir gausiai istorinėmis Kauno fotografijomis iliustruota knyga bus pristatyta lapkričio 24 d. 18 val. M. ir K. Petrauskų namuose (K. Petrausko g. 31).

Tai jau antroji publikacija iš serijos, skirtos žymaus fotografo Stanislovo Lukošiaus (1906–1997) daugiatūkstantiniam nuotraukų, negatyvų ir diapozityvų archyvui, saugomam Kauno miesto muziejuje. Pirmajai knygai („Kaunas Stanislovo Lukošiaus žvilgsniu: pasivaikščiojimas po pradingusį miestą“) skirta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos 2021 m. „Gražiausios metų knygos“ premija. Abiejų knygų dizainerė – Ona Bričkutė.

Šįsyk tema – įvairialypė tarpukario Kauno architektūra, nuo pavienių objektų iki platesnių panoramų, nuo būdingesnių to meto statybai tendencijų iki novatoriškų reiškinių ir atskirų architektų braižo detalių, nuo kuklesnių vienaukščių-dviaukščių gyvenamųjų pastatų iki valstybinės ir savivaldybės reikšmės visuomeninių projektų, iki šiol stebinančių savo monumentalumu.

„Šis leidinys atskleidžia reikšmingą Kauno tarpukario architektūros vietą gausiame fotografo archyve. Knyga išskirtina tuo, kad joje ne tik aptariamas šios architektūros atsiradimas, išskirtinumas ir būklė sovietiniu laikotarpiu, bet ir matomas ryškus fotografo nepriklausomos Lietuvos ilgesys“, – teigia knygos projekto vadovė, Kauno miesto muziejaus Kauno istorijos skyriaus vedėja dr. Inga Puidokienė.

Pasak autorių, kruopščiai specialistų atrinkta ir jautriai meniškai sudėliota vizualinė medžiaga kuria saulėto, pažangaus, ekonominį ir mentalinį šuolį patiriančio tuomečio miesto įspūdį. Matome, kaip skirtingi architektūriniai pasirinkimai jungiasi tarpusavyje į harmoningą visumą. Akiai patrauklias, skirtingas perspektyvas atveriančias nuotraukas lydi istorikų ir architektūrologų tekstai pristatantys jas S. Lukošiaus biografijos, miesto socialinės ir urbanistinės raidos kontekste (autoriai – dr. Paulius Tautvydas Laurinaitis, dr. Gediminas Kasparavičius, dr. Rokas Sinkevičius).

Norintieji daugiau sužinoti apie leidinį ir jį įsigyti kviečiami 2022 m. lapkričio 24 d. 18.00 val. atvykti į Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyriuje (K. Petrausko g. 31) vyksiantį leidinio pristatymą, kuriame dalyvaus knygos autoriai ir kiti garbūs svečiai.

Knygos pristatymai taip pat numatomi gruodžio 1 d. 17 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius) ir gruodžio 7 d. 17.30 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas). Renginiai nemokami.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?