Diskusija ieškos paralelių tarp 1939–1945 metų ir šių dienų įvykių

Valdovų rūmuose lapkričio 30 d., trečiadienį, 18 val. Lenkijos ir Lietuvos ekspertai kviečia į diskusiją „Stalinas, Lenkija, Putinas ir Ukraina. Kaip naujai atrasti archyviniai dokumentai apie Lenkijos ir Sovietų Sąjungos santykius 1939–1945 m. laikotarpiu padeda geriau suprasti Rusijos politiką Ukrainos atžvilgiu?“.

Ciklo „Varšuvos–Vilniaus koliokviumai“ kuratorius A.Pukšto.<br> Rengėjų nuotr.
Ciklo „Varšuvos–Vilniaus koliokviumai“ kuratorius A.Pukšto.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdovų rūmų inf.

Nov 29, 2022, 2:56 PM, atnaujinta Nov 29, 2022, 3:09 PM

Politologai ir istorikai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami kartais jokia logika nepaaiškinamų Rusijos veiksmų priežasčių. Šį kartą bus ieškoma paralelių, remiantis įvykiais, kurie vyko prieš pat Antrąjį pasaulinį karą. Ekspertai primins, kokie buvo Stalino planai dėl Lenkijos po jos valstybingumo likvidavimo 1939 m. rudenį, kaip veikė emigracinė Vyriausybė ir kokia buvo jos įtaka Kremliaus politikai.

Istorikai kelia klausimą, ar liko neišaiškintų sovietų vykdytų žudynių Katynėje paslapčių, bando įvertinti anuometę Vakarų reakciją į Stalino politiką Lenkijos ir Baltijos šalių atžvilgiu bei prognozuoti, kokia ji būtų šiandien, ko dar galbūt nepadarėme, siekdami užtikrinti saugią savo šalies ateitį.

Kai kurių istorikų teigimu, dabar Rusija Ukrainoje taiko panašią taktiką, kokią 1939–1945 m. Stalinas taikė Lenkijai.

Šiais klausimais rengiamą diskusiją inicijavo Lenkijos Respublikos ambasada ir Varšuvos universiteto Rytų Europos centro Vilniaus atstovybė. Pagrindinį pranešimą skaitys istorikas ir politologas dr. Łukaszas Adamskis, Varšuvos Juliuszo Mieroszewskio dialogo centro direktoriaus pavaduotojas, neseniai išleistų dviejų tomų publikacijos „Lenkijos ir Lietuvos santykių 1939–1945 m. istoriniai dokumentai“ iniciatorius bei redaktorius.

Kiti diskusijos dalyviai: prof. Šarūnas Liekis, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas, ir prof. Algimantas Kasparavičius, Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas. Diskusiją moderuos dr. Oleksandra Zviagina, Rytų Europos studijų centro Ukrainos politikos specialistė.

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose organizuojamo devintojo ciklo „Varšuvos–Vilniaus koliokviumai“ diskusija vyks lenkų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą. Įėjimas į renginį nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?