Akademinis Vilnius XVII a. Vilniaus universiteto biblioteka pristato skaitmeninį pasakojimą apie senojo universiteto tezių kultūrą

Vilniaus universiteto biblioteka pristato dviejų dalių skaitmeninį pasakojimą „Akademinis Vilnius: senojo universiteto tezių kultūra“. Jį nuo balandžio 1 d. galima pamatyti Google Arts & Culture platformoje pasirinkus nuorodą: https://artsandculture.google.com/story/1AXRKuQdQYR_Lw?hl=lt

1633 m. bajoro Jono Rudaminos Dusetikiogintos tezės sudedikacija karaliui Vladislovui Vazai.<br>VU archyvo nuotr.
1633 m. bajoro Jono Rudaminos Dusetikiogintos tezės sudedikacija karaliui Vladislovui Vazai.<br>VU archyvo nuotr.
Antroje XIX a. pusėje Juozapo Čechavičiaus užfiksuotas Vilnius.<br>VU archyvo nuotr.
Antroje XIX a. pusėje Juozapo Čechavičiaus užfiksuotas Vilnius.<br>VU archyvo nuotr.
1606 m. L. Bartilijaus paskaitų rankraštis.<br>VU archyvo nuotr.
1606 m. L. Bartilijaus paskaitų rankraštis.<br>VU archyvo nuotr.
Iliustracija.<br>VU archyvo nuotr.
Iliustracija.<br>VU archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jonė Šulcaitė-Brollo, Vilniaus universitetas

Apr 3, 2023, 11:35 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 10:20 AM

Šiais metais Vilniaus universiteto bibliotekoje užbaigtas Senojo Vilniaus universiteto tezių ir disertacijų tyrimas. Tirti jėzuitiškojo laikotarpio (1579–1773 m.) Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomi, universiteto spaustuvėje išleisti baigiamieji darbai, kurie buvo parengti viešam disputui arba už kuriuos suteiktas mokslo laipsnis.

Pasakojimui pasirinktas laikotarpis, apimantis XVII a. pirmąją pusę – tai vienas įdomiausių jėzuitiško universiteto istorijos periodų, kai moksle varžėsi senos ir naujos tendencijos. Šalia viduramžių scholastikos į studijų programas pradėjo skverbtis mokslinės paradigmos, paremtos eksperimentiniais tyrimais ir istoriniais šaltiniais. Šias permainas skatino pirmieji dėstytojai pasauliečiai, pakviesti dėstyti į jėzuitišką universitetą įsteigus naują teisės fakultetą. Įkvėpti pažangių vadovų studentai rengė aukštos kokybės tezes.

Universitetinių tezių gynimas turėjo nemažą atgarsį literatūroje ir dailėje. Studentai papildydavo baigiamuosius darbus išsamiosiomis lotyniškomis dedikacijomis. Žymūs menininkai raižė tezėms herbus ir iliustracijas. Talentingi studentai išleisdavo lotyniškus sveikinimus sėkmingai apsigynusiems kurso draugams. Taigi, į tezių gynimo procesą įsitraukdavo studentai, dėstytojai, vienuoliai, spaustuvininkai, graveriai, mecenatai, didikai, karaliai.

Skaitmeniniame pasakojime pateikiamos žymaus klasikinės scholastikos atstovo Lauryno Bartilijaus studentų tezės. Mokslo pažangą atspindi profesorių Osvaldo Kriugerio ir Arono Olizarovijaus studentų tezės, priklausančios fizikos ir teisės mokslui. Tarp senųjų artefaktų yra XVII a. tėvo jėzuito ir studento, bendraujančio su dangiškuoju globėju – Jonu Krikštytoju, portretai. Į bendrą vaizdingą pasakojimą jungiami unikalūs rankraščiai, spausdintinės knygos, nuotraukos, graviūros, portretai. Jį peržiūrėję – ne tik sužinosite kaip vyko studijų procesas XVII a., bet ir nusikelsite į 700-ąjį jubiliejų švenčiančio Vilniaus gatves.

Skaitmeninį pasakojimą galima matyti Google Arts & Culture platformoje, pasirinkus šią nuorodą .

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.